10 meest voorkomende overgangsverschijnselen

Posted by:  - Posted on:

Heb je last van opvliegers? Word je wel eens midden in de nacht wakker badend in het zweet? Ben je kilo’s aangekomen terwijl je hetzelfde eet en beweegt?

Je lichaam is op zoek naar een nieuw evenwicht waardoor het dus niet gek is dat het een en ander verandert. Veel vrouwen vinden het lastig om te praten over overgangsverschijnselen, terwijl de meeste vrouwen er last van hebben of krijgen.

Wil je testen of je in de overgang bent? test het op de overgangtest site.

Opvliegers

De absolute nummer 1 in het rijtje van overgangsverschijnselen is de opvlieger. Tijdens de menopauze krijgt menig vrouw er mee te maken: plotseling gevoel van hitte en zweten. Dit gaat vaak gepaard met een rood gezicht, rode nek en hals, misselijkheid, tintelingen en in sommige gevallen met vermoeide armen en benen. De oorzaak van opvliegers is je veranderde hormoonspiegel.

Het kan per persoon verschillen hoe lang en heftig een opvlieger is. De schatting is dat tussen de 60 en 80 procent van de vrouwen last krijgt van opvliegers tijdens hun overgang. Het is dus volstrekt normaal en niet iets om je voor te schamen.

Verschil in gewicht

Voor veel vrouwen is de weegschaal een vijand gedurende het leven. In de overgang is een van de meest vervelende overgangsverschijnselen dan ook wel de toename van het gewicht. Veel vrouwen komen door de veranderde hormoonspiegel tijdens de menopauze aan, terwijl ze hetzelfde eten en bewegen.

Het is niet meteen zo dat je streng hoeft te diëten wanneer je in de overgang zit, het is echter wel aan te raden om meer op je voeding te gaan letten en sommige dingen te laten staan wanneer je niet wilt aankomen. Denk hierbij aan minder koolhydraten, minder (en betere) vetten en meer bewegen.

Haaruitval

Ook de dikte van het haar kan veranderen tijdens je menopauze: bij sommige vrouwen verandert het oestrogeen door de veranderde hormoonspiegel waardoor haar kan uitvallen en dunner kan worden. Daarnaast kan het slapper worden en kan je kapsel ineens futloos zijn terwijl het er eerder levendig uit zag. Geen zorgen: je kunt dit voorkomen door regelmatig je hoofdhuid te masseren en op die manier de doorbloeding van de bloedvaatjes op je hoofd te stimuleren.

Menstruatieproblemen

Naarmate je ouder wordt veranderd de hormoonsamenstelling van jouw lichaam en daardoor kan het zo zijn dat je te maken krijgt met een onregelmatige menstruatie. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je menstruatie op een gegeven moment stopt of dat je juist een tijdje een stuk meer gaat menstrueren dan normaal. Het kan zijn dat je hier van schrikt, maar ook dit hoort bij de overgangsverschijnselen.

Stijgende bloeddruk

n de menopauze kan de bloeddruk stijgen, wat op zich niet heel vreemd is. In je vruchtbare periode zorgt je lichaam er voor dat iedere maand een deel van de bloeding je lichaam verlaat. Wanneer je in de overgang zit en dus een onregelmatige of zelfs geen menstruatie meer ervaart gebeurt dit niet en kan de bloeddruk hoger worden.

Slaap

Ook slapeloosheid (woelen, wakker liggen, niet goed in slaap kunnen vallen) kan te maken hebben met overgangsverschijnselen. Hier hoef je overigens niet eens last te hebben van opvliegers. Vroeger dachten doktoren wel eens dat het puur te maken had met nachtelijk transpireren, maar uit onderzoek is gebleken dat ook vrouwen zonder opvliegers last hebben van slapeloosheid. De veranderde hormoonspiegel kan er namelijk ook voor zorgen dat je op momenten niet goed in slaap kunt komen door een onrustig gevoel in je lichaam.

Slechte huid

Tijdens de overgang verandert je hoeveelheid oestrogeen, een stofje dat ontzettend belangrijk is voor je huid. Oestrogeen houdt je huid jong, zacht en geeft je een frisse uitstraling. Door de verandering kan je huid slapper en droger worden en kan het minder bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, zoals koud of warm weer. Hierdoor krijg je rimpels en ga je er, logischerwijs, minder jeugdig uitzien. Verzorg je huid dus goed: vermijd overmatige zonnestralen op je huid en smeer je huid goed in.

Last van opspelende emoties

Innerlijke onrust komt veel voor tijdens de overgang. Het is een van de meest vervelende overgangsverschijnselen omdat het lijkt alsof je er zo weinig tegen kunt doen. Kenmerken van aanwezige emotiewisselingen zijn: gevoel van eenzaamheid, huilbuien, ene keer extreem vrolijk zijn en dan weer neerslachtig en meer. Het is belangrijk om hierover te praten met vriendinnen, andere vrouwen of familieleden zodat je je emoties niet op gaat kroppen, wat uiteindelijk van invloed is op de kwaliteit van leven.

Vermoeidheid

Veel vrouwen voelen zich door de veranderde hormoonspiegel energieloos tijdens hun menopauze, het is zelfs een van de meest gehoorde klachten van de overgang. Dit kan veel effect hebben op de contacten met mensen om je heen en op je dagelijkse bezigheden.

Probeer zoveel mogelijk rust te houden en genoeg te slapen om vermoeidheid tot een minimum te beperken. Daarnaast helpt voldoende bewegen, extra vitamine zoals C en D en mineralen zoals calcium en ijzer slikken en een regelmatig voedingspatroon ook tegen vermoeidheid

Verlies van libido

Het laatste overgangsverschijnsel geldt niet voor iedere vrouw maar is zeker niet onbelangrijk: verlies van libido doordat je hormoonspiegel is veranderd tijdens de overgang. Wanneer je tijdens je relatie vóór de overgang al last hebt van een laag libido is de kans groot dat deze tijdens je menopauze op een heel laag pitje komt te staan.

Dit kan soms problemen opleveren wanneer de partner een bepaalde verwachting heeft op seksueel gebied. Praat hierover met elkaar.

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *