Associatie, associëren, aan wie laat jij me terugdenken?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Associatie betekend: In verband brengen met; door het denken aan het ander. Voor heel veel mensen in het niet altijd even gemakkelijk om constant voor 100% in het NU te leven.

Waarom is dat? In onze gedachtes leven we vaak in het verleden, in die zin we denken wie we zijn: aan de hand van ons verleden. En ja, per slot van rekening is het verleden datgene wat ons gecreëerd heeft tot de mens die we nu zijn.

Aan de hand van al datgene wat we hebben meegemaakt: schept zich dus ook in ons innerlijke, een bepaalde visie over onszelf. Je zou kunnen stellen dat dit een vorm van associatie is. Wij associëren onszelf met al datgene wat er vanaf kinds af aan op ons pad is gekomen (om het maar even in het kort te verwoorden).

Een voorbeeld: stel je voelde je op je 15de al een “mislukkeling” of heel onzeker, grote kans dat je je op je 30ste en of 60ste ook nog een “mislukkeling” en of onzeker voelt. Misschien wat minder als vroeger, maar er blijft misschien toch iets in de basis hangen.

Het is jouw eigen gedachtewereld die dat met zich meedraagt en dat zal vast en zeker onterecht zijn. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn of haar kwaliteiten! En ieder mens verdiend het om geliefd te worden!

Als je niet tevreden, en of ongelukkig bent met je eigen gedachtewereld (hoe jij over jezelf denkt) dan zou het een Godsgeschenk voor je zijn als je je verleden (die gedachtes) los zou kunnen laten. Die schepping die zich in jou genesteld heeft… door al wat je hebt meegemaakt en die je een beeld van jezelf geeft.

Enkele voorbeelden: je voelde je niet geliefd door je ouders, je ouders en of een van je ouders haalde je naar beneden (afkraken) of nog erger. Die dingen hebben jou natuurlijk ook gevormd. Hoe fijn is het als je dat verleden kunt loslaten? Per slot van rekening leef je niet meer in je verleden,  je leeft in het NU.

Doch als je jezelf sterk vastklampt aan je eigen gedachtewereld en nog niet verder dan daar komt. Dan zou je een klein begin kunnen maken om die pijnlijke en of onzekere gedachte die je over jezelf hebt los te kunnen laten. Een van de hulpmiddelen zou gebedsgenezing op ziel, geest en lichamelijk niveau kunnen zijn.

Associatie is iets wat iedereen meemaakt. Een voorbeeld: je hebt vroeger een nare en of traumatische ervaring meegemaakt. Zodra je iets soortgelijks meemaakt dan maak je meteen een associatie, ook al is dit vele jaren later. En de schrik gaat met je op de loop. Je zelfbescherming stijgt opeens naar een heel hoog level.

Het is heel moeilijk om een associatie los te kunnen laten, als je een associatie los wilt kunnen laten dan moet je heel goed in het Nu kunnen leven en niet iedereen kan dat.

Hoe je het ook wendt of keert we dragen het verleden allemaal in ons mee. Dat wilt niet zeggen dat je steeds terug zult denken aan het verleden, maar het verleden ligt ergens in jezelf diep opgeslagen.

Associatie

Op het moment dat er een associatie komt, komen er vrijwel heel snel dingen uit je verleden naar boven. Vaak start onze zelfbescherming alle minuut op, als er een nare associatie plaatsvindt. Probeer daar dan maar eens los van te komen. Moet je daar eigenlijk wel los van komen?

Als je associeert dan leg je een band tussen nieuwe informatie en dat iets wat je al vanuit je verleden weet. Associëren is een natuurlijk onderdeel van het geheugen. Een bepaalde gedachte roept automatisch weer een andere gedachte op.

Een voorbeeld we weten allemaal wel dat liefde associëren met het ontwikkelen van een romantische relatie. Nog een ander voorbeeld: sommige denken mensen denken misschien dat het niet normaal is als je geen relatie hebt, dan kunnen ze de volgende associatie maken: ik ben niet compleet gelukkig want ik heb geen partner. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Stel je hebt een nieuwe partner ontmoet, alles gaat goed totdat hij of zij iets doet wat je ex ook deed en waaruit bleek dat dit een zeer pijnlijke ervaring voor je was.

Op dat moment komt de hele film van je ex opeens terug, er vindt een associatie plaats. Dat zal je vast en zeker op dat moment geen goed gevoel geven, probeer dat dan maar eens te overwinnen. Het eerste wat er gebeurd: je hebt de schrik te pakken en je voelt je opeens beroerd. Je wilt dit niet meer voor een 2de keer ervaren, want de eerste keer heeft het er al voldoende ingehakt.

Terwijl persoon B toch niet persoon A is. Het zijn 2 verschillende partners, het is alleen dat partner B door een bepaalde gebeurtenis ervoor zorgt dat hij geassocieerd wordt met partner A. En dat gebeurd vrijwel onmiddellijk in je gedachtes. En dat kan soms een heel heftig gebeuren in jezelf zijn.

Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze opeens naar elkaar toe kunnen gaan kijken die kan wel plotseling veranderen. Dit laatste kan gebeuren doordat er een associatie plaats vind. Sommige associaties kunnen je de stuipen op het lijf jagen, zeker als je er pijnlijke herinneringen aan hebt over gehouden.

Op een bepaalde leeftijd weet je wat bij je past en wat absoluut niet bij je past. Je bent wat ouder en je hebt enige ervaringen met relaties opgedaan. Verdriet en pijn kunnen soms een leermeester voor ons zijn. In die zin als je van iedere relatie die beëindigd is iets geleerd hebt, dan weet je ondertussen wel wat bij je past en wat niet. Waar je jezelf voor moet behoeden en waarvoor niet.

Verdriet en pijn kunnen ons ook leren dat we een andere richting in moeten slaan.

Bovenstaande voorbeelden waren maar een kleine greep uit het aantal voorbeelden wat er kunnen zijn. Een associatie kan natuurlijk ook plaatsvinden met een vriend en of vriendin, kennis  en of ouder.

Associatie kan in deze gevallen een hardnekkig iets zijn, waardoor de alarmbellen opeens beginnen te rinkelen en dan treedt alla minuut de zelfbescherming op. Althans bij die mensen waarbij de associatie heel sterk aanwezig is, maar dat is weer een verhaal op zich.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *