Oh jee een afwijzing? Dat doet even pijn, hoe ga je daar mee om?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Of je nu ouder of jonger bent dat maakt niet uit, we krijgen allemaal wel eens te maken met een afwijzing. En ja! natuurlijk kan een afwijzing behoorlijk kwetsend zijn.

Rationeel gezien: een afwijzing hoeft niet altijd negatief te zijn, het kan zelfs bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Want je leert stapsgewijs dat je die afwijzing niet op jezelf hoeft te betrekken.

Emotioneel gezien: als je een afwijzing op jezelf gaat betrekken, dan is het net alsof je door toedoen van een ander gelooft: “dat je een rups bent die nooit meer gelooft dat hij ooit nog vleugels kan krijgen”.

Leren omgaan met een afwijzing

Als iemand je bij een een eerste ontmoeting afwijst, dan zoekt diegene iets in jou wat jij niet hebt. Dus laat een afwijzing los! Blijf er niet al te lang over piekeren.

Sommige mannen en of vrouwen zoeken nu eenmaal “iets” herkenbaars in de ander. En dat “iets” kunnen ze vaker zelf niet verklaren. Het is een gevoel en een gevoel is vaak moeilijk te omschrijven en of uit te leggen.

Enkele voorbeelden:

  • Sommigen zoeken een bepaalde gelijkenis van hun ex in iemand anders.
  • Of van een ander persoon die hun dierbaar was.
  • Weer anderen zoeken iemand die qua type op hun vader of moeder lijkt omdat zo uitstraling “vertrouwd” bij ze over komt.
  • Sommigen zoeken “iets” van hun zelf in de ander of willen iets van zichzelf in de ander ontdekken.

Waak er dus oprecht voor dat die afwijzing je onzeker gaat maken, want dat staat er los van. Ga door een afwijzing van de ander, niet ook jezelf nog eens afwijzen. Ieder mens is goed zoals hij of zij is. Als je door een afwijzing jezelf ook nog eens afwijst, dan kan dat ontaarden in zelfmedelijden en of in onzekerheid.

Op die manier kun je jouw eigen spontaniteit gaan “verlammen”. Probeer die afwijzing die je pijn heeft gedaan, eerst oprecht te voelen (laat je tranen de vrije loop) en laat het daarna los. Als je samen met iemand wilt zijn die je afwijst, dan trek je toch altijd aan het kortste eind.

Waarom? Je krijgt dan toch niet de liefde die je jezelf toe zou wensen. En dan doe je jezelf op die manier weer pijn. Een blauwtje lopen hoort nu ook eenmaal bij een datingproces..

Probeer een afwijzing om te draaien in een eventuele aanwijzing. Sommige dingen gebeuren vaak niet voor niets, dus het zal dan wel ergens goed voor zijn. Probeer het niet zelf in te vullen, want dan ga je alleen maar piekeren.

Een of meerdere afwijzingen kunnen er natuurlijk voor zorgen, dat je de moed gaat verliezen. Doch onthoud dat diezelfde afwijzing je ook kan behoeden voor iets.

Een afwijzing is niet iets wat jou alleen maar overkomt, iedere vrouw en of man krijgt in haar of zijn leven te maken met een afwijzing. Wie heeft nou nooit een blauwtje gelopen? En iedereen kan zich nog herinneren hoe dat voelde. Natuurlijk is een afwijzing voor iedere vrouw en of man kwetsend, maar na verloop van tijd ebt dat wel weer weg.

Probeer een afwijzing te zien als een nieuwe ervaring die je weer verder op weg kan helpen. Iedere “Nee” brengt je weer dichter bij een “Ja” en uiteindelijk kom je de juiste wel tegen! Misschien heb je zelf ook wel eens iemand afgewezen?

Vergelijk je onzekere gevoelens niet met een stralend uiterlijk van iemand anders. Want ook diegene die een stralend uiterlijk hebben kunnen zich soms onzeker en of onvolmaakt voelen.

Als je last hebt van zelf afwijzing, probeer het dan in jezelf te analyseren waarom je dit zo voelt en schakel het daarna uit. Want zoals ik al eerder zei een afwijzing wordt alleen gegeven als de ander een ander doel nastreeft en dat staat helemaal los van jouw persoonlijkheid.

Blijf je dromen en doelen koesteren, het is belangrijk dat je ze niet los laat. Probeer je toekomst te voelen, want als je iets met liefde doet zal zich dat uiteindelijk altijd weerspiegelen. Zoek je eigenwaarde niet ergens buiten jezelf. Blijf bij je eigenliefde, zelfwaardering en zelfrespect. Ben blij met diegene die je bent, probeer je unieke waarde te zien en koester het.

Een afwijzing, is een pijn op zichzelf geen kwaad dat ten koste van alles vermeden moet worden. Misschien wil de pijn van een afwijzing ons wel duidelijk maken dat we onze denkwijze moeten herzien en in een ander richting moeten leiden. Probeer jezelf open te stellen voor deze innerlijke groei. Pijn kan er ook voor gaan zorgen, dat we gaan groeien als mens.

Iedere vrouw of man kan aan haar of zijn eigen groei werken. We groeien meestal het snelst door pijn, hoe vreemd dat dit dan nu op dit moment ook mag klinken.

Er bestaat altijd een manier om persoonlijke waarde in jezelf te vinden en daarmee een reden tot vreugde. Ook na een afwijzing. Eigen liefde maakt het mogelijk dat we onszelf weer gaan aanvaarden en ons bewust worden van onze eigen waarde. Daarom is het belangrijk dat je van je zelf houd en blijft houden. Het komt allemaal wel goed!

Bij de een misschien iets sneller als bij de ander maar uiteindelijk kom jij ook de liefde van je leven tegen. Als je er maar in blijft geloven!

Wat moet je zeggen als je afgewezen wordt? Volg hierin altijd je eigen hart. Je zou kunnen zeggen, net zoals het voor mij teleurstellend is, is het ook teleurstellend voor jou. Want anders had je me niet afgewezen. Geeft niet! Ik heb nu eenmaal niet dat “iets” waar jij naar op zoek bent en daar kan ik niets aan doen! Het ligt meer bij jou dan bij mij, desondanks wens ik je toch het allerbeste toe!

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *