Leren onze gevoelens en emoties ons iets over onszelf?

Posted by: liefde expert - Posted on:

We hebben allemaal onze gevoelens en emoties, wie kent ze nu niet?

Iemand die groeit probeert in zijn of haar binnenste te kijken en probeert de oorzaak van de eigen gevoelens en emoties te achterhalen.

Dat is het wezenlijk verschil tussen iemand die qua innerlijke groeit en iemand die niet groeit. Je zou het ook anders kunnen formuleren: hier ligt het verschil tussen oprechtheid en zelfbedrog.

Het is niet altijd even gemakkelijk om te beseffen, dat er altijd iets in onszelf aanwezig is wat onze gevoelsreactie verklaart. De ene man en of vrouw kan zijn of haar gevoelens en emoties beter onder controle houden en of uiten dan de ander. We zijn allemaal verschillend en allemaal functioneren we op onze manier.

Als een man en of vrouw reageert vanuit haar gevoelens en emoties, dan weten we vooraf al dat niet iedereen dat op dezelfde manier zal doen.

Als je jouw gevoelens en emoties wilt ontdekken, dan is het belangrijk dat je naar de Kern van het probleem kijkt en niet na de randverschijnselen. De randverschijnselen (kleine irritaties) ontstaan meestal altijd omdat er in de Kern iets niet goed zit.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ieder klein begin is een stap vooruit. Het is ook vaak zo dat we het in theorie allemaal wel weten, maar dat het niet altijd even gemakkelijk is om dit in de praktijk toe te passen.

Gevoelens en emoties

Iedere man en of vrouw heeft zijn of haar verleden en ook zijn of haar toekomstverwachtingen. Dus als ik iets meer over mezelf te weten wil komen, dan moet ik ook aandacht besteden aan mijn eigen gevoelens en emoties.

Heel veel gevoelens en emoties die diep in onszelf opgeslagen zijn, komen niet altijd aan de oppervlakte. Natuurlijk is het niet goed als we onze gevoelens en emoties in bepaalde situaties voor ons houden. Maar het is ook waar dat we onszelf nog meer schaden als we ze terugdringen naar ons onderbewuste.

Want het innerlijke lijden wat daaruit voortkomt, duurt dan alleen maar voort. Verdrongen gevoelens en emoties sterven nu eenmaal niet af. Vaak willen onze gevoelens en emoties niet tot zwijgen gebracht worden en beïnvloeden ze soms op een diepgaande manier het gedrag van hun onderdrukker.

Wanneer we als mens willen groeien, dan is het van belang dat we onze verdrongen gevoelens en emoties weer terugvinden. Voor de ene persoon is dat wat gemakkelijker als voor een ander, dat ligt er ook aan wat je hebt meegemaakt en hoeveel impact dat op je had.

Onze onderdrukte gevoelens en emoties kunnen ervoor zorgen dat we ons kunnen verschuilen achter veiligheidsmanoeuvres die we normaal gesproken niet zouden hebben. Ook dat is waar!

Zodra we onze gevoelens niet langer vertellen hoe ze zouden moeten zijn, zullen ze ons vertellen wat ze werkelijk zijn.

Ons onderbewustzijn onthult zijn inhoud slechts geleidelijk en houdt zeer zeker rekening met wat we kunnen verwerken. Vandaar dat het soms ook goed is als we het daar laten waar het is. Niet ieder mens kan aan een verwerkingsproces gaan staan en of goed doorstaan. Gewoonweg omdat men de pijn niet nog een keer wilt doorleven. De ene man en of vrouw is daar wat gevoeliger voor als de ander.

Naarmate we onszelf echt lief hebben gaan we soepeler om met de inhoud van ons onderbewustzijn en staan we meer open voor dit hele proces. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel!

Maar goed, als we beseffen dat we ook veel positieve eigenschappen bezitten, dan zullen we ook datgene wat minder aantrekkelijk aan onszelf is onder ogen durven te zien. Ieder mens heeft nu eenmaal zjin of haar plus en min punten. Het verleden heeft ons nu eenmaal gecreëerd tot de persoon die we nu zijn.

Als we b.v. een opvoeding gehad hebben die ons niet aanstond, dan kunnen we ons altijd nog zelf opnieuw heropvoeden. Ook dat is waar! Het ligt er helemaal aan of je aan jezelf wilt werken of niet.

Als je wilt groeien in je gevoelens en emoties en al wat daarbij hoort, dan moet je je Ego ook op een geven moment kunnen laten zakken. D.w.z. open kunnen staan voor opbouwende kritiek, want als je echte dierbaren je b.v. een opbouwende kritiek geven, dan willen ze alleen maar nog een beter mens van je maken. Dit terwijl ze je toch jezelf laten zijn. Zie het als de scherpe kantje ergens vanaf halen.

We hebben nu eenmaal allemaal wel een “blinde vlek” (minpunt) waar we ons niet altijd van bewust zijn. Innerlijke groei, kan een mooie voldoening geven zeker als je er bewust bij stil staat. En bovenal als je mensen om je heen hebt die hier zelf ook voor openstaan. Dit wordt ook wel: naar elkaar toegroeien genoemd, hoe mooi is dat?

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *