Jezelf zijn en blijven

Posted by: liefde expert - Posted on:

Is het geen opluchting als je spontaan jezelf kunt zijn? Je niet voordoen als iemand anders?

Spontaan jezelf zijn vergroot je aantrekkingskracht en maakt je leven een heel stuk aangenamer en leuker. Niet willen voldoen aan standaarden van anderen en niet het idee hebben dat we niet goed genoeg zijn. We hoeven ons niet te verbergen, we mogen ons met trots laten zien. Ja, je mag jezelf zijn en het liefst ook blijven.

Ideaalbeeld

Hoe vaak zien we vrouwen die willen afvallen omdat in tijdschriften staat dat ze maar zoveel mogen wegen? Misschien zijn we zelf ook niet tevreden met ons gewicht en is slank ons ideaalbeeld.

Het ideaalbeeld is iets wat je zelf creëert door invloeden van buitenaf te mengen met je eigen idee van ideaal zijn.

We willen misschien vollere lippen, grotere borsten, maatje 36/38, minder rimpels, jong blijven uitzien en ga zo maar door. Dat maakt ons onzeker en heeft ertoe geleid dat we onze eigen ik minder waarderen. Het nooit tevreden met jezelf zijn leidt vaak tot ongelukkig zijn.

Wat we vaak vergeten is dat Photoshop (programma voor digitale beeldbewerking) een belangrijke rol speelt bij het vormen van ons ideaalbeeld. Overal waar je kijkt worden we bedrogen. Denk maar aan reclameborden, magazines, televisie waar de magie van Photoshop aan te pas komt. Elke afbeelding of film wordt aangepast en mooier gemaakt. Minder mooie rondingen of gelaatstrekken en oneffenheden worden weggewerkt zodat alles perfect wordt en daar ontstaat ons ideaalbeeld. Alles is net even mooier dan de werkelijkheid. En zo krijgen we een totaal verkeerd beeld van schoonheid of het ideaalbeeld van mensen.

Steeds vaker zie je foto’s van sterren met en zonder make-up en dat is al een wereld van verschil. Dus dan kan je je wel voorstellen wat het verschil is tussen een foto zonder dat men gebruik maakt van Photoshop en een foto waarbij met Photoshop van alles wordt gecorrigeerd. Kunnen we ons ideaalbeeld bepalen door wat ons mooi maakt als persoon?

Behalve uiterlijk kan ons ideaalbeeld ook worden beïnvloed door o.a. hoe andere mensen over ons denken. Hoe vaak zie je mensen niet liegen om hun leven een stuk interessanter te  maken? We willen dat andere mensen ons leven heel interessant vinden. Daarom hechten sommige ook zoveel waarde aan een auto, vakanties, een groot huis, het lid zijn van een exclusieve club en ga zo maar door. Het verwezenlijken van onze behoeften en verlangens wordt voor een groot deel bepaald door de erkenning en waardering die we krijgen. Als je hard hebt gewerkt om een doel te verwezenlijken en je krijgt de erkenning en waardering die je verdient, krijg je nog een beter gevoel over jezelf.

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is niet onze werkelijke en authentieke identiteit. Het is een sociaal gebonden denkbeeld, een deel van ons ego en van onze persoonlijkheid. Hiermee identificeren we ons om door anderen goedgekeurd en gewaardeerd te worden. Vanuit dit zelfbeeld vinden we dat we op een bepaalde manier moeten handelen en moeten zijn. Ons zelfbeeld is niet een totaalplaatje van onszelf en verandert steeds naar gelang onze sociale omstandigheden.

Tegenover onze vrienden spelen we een heel andere rol als bijvoorbeeld tegenover onze manager, of moeder of tegenover je kinderen. Omdat ons zelfbeeld een veranderlijk beeld is van onszelf, kan ons zelfbeeld dus niet onze authentieke identiteit zijn. Wanneer je intens geniet of liefde ervaart vergeet je je zelfbeeld en ben je er totaal niet mee bezig. Je zelfbeeld is dus niet je identiteit.

Stel eens dat je ideaalbeeld slank is en dat je vind dat je zelfbeeld niet overeenkomt met je ideaalbeeld. Je bent op een feestje en je bent benieuwd hoe anderen tegen je aan kijken. Jij zult je dikker en onaantrekkelijker vinden dan dat een buitenstaander je waarneemt. Het beeld dat je van jezelf hebt is niet realistisch. Maar dit heeft wel invloed op je gedrag en houding.

Jezelf kritiek geven

Hoe minder je ideaalbeeld overeenkomt met je zelfbeeld (hoe je jezelf waarneemt), des te meer kritiek geef je jezelf. Elke keer als je in de spiegel kijkt wordt je ermee geconfronteerd. En deze gedachten neem je onbewust de hele dag met je mee. Met het voorbeeld van slank zijn, kun je jezelf hierdoor onaantrekkelijk gaan vinden en voel je je wellicht een verliezer. Deze gedachten zijn niet echt bevorderlijk voor de feestvreugde. Door deze gedachten kun je niet spontaan jezelf zijn en trek je je wellicht verlegen terug. Je geeft jezelf op de kop en wordt misschien boos op anderen.

Waarom prikt niemand door me heen?

Waarom prikt niemand door je uiterlijk heen? Omdat je duidelijk uitstraalt dat je niet lekker in je vel zit. Dat is een goede manier om mensen op afstand te houden. Ook als je boosheid uitstraalt houdt je mensen op een afstand. Op zo’n moment geef je jezelf weer het bewijs dat je onaantrekkelijk bent en een verliezer bent en je trekt je weer terug in je schulp. En zo gaat de cirkel verder.

De manier waarop je jezelf toespreekt, datgene wat je denkt, datgene wat je jezelf voorspiegelt, heeft invloed op je gedrag en houding. Mensen zien het als je niet lekker in je vel zit en boos bent. Voel je jezelf aangetrokken tot mensen wanneer zij in deze gemoedstoestand zijn? Nee, natuurlijk niet. Kijk maar eens naar je houding als je je zo voelt. Je ziet dan dat je een gesloten houding hebt en dat houd mensen op een afstand. Wanneer je een open en vriendelijke houding hebt, voelen mensen zich tot je aangetrokken.

Heb vrede met de werkelijkheid en wees jezelf

Wanneer je meer jezelf bent, krijg je meer zelfvertrouwen, weet je beter wat je wilt en zorg je beter voor je gezondheid. Als je meer jezelf bent, heb je ook beter contact met jezelf. Je bent dan ook meer op één lijn met je gevoelens, verlangens, wensen en je intuïtie. Je weet dan wat je graag wilt, wat je niet wilt, wat je belangrijk vindt en wat je niet belangrijk vindt. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en ga je minder twijfelen. Je weet dan wat wel en niet goed aanvoelt. En dit heeft weer impact op je gezondheid.

Wanneer je naar je lichaam luistert, ga je je lichaam geven wat het nodig heeft en kom je erachter wat je wel en niet fijn vindt, bijvoorbeeld wanneer mensen over je grenzen gaan. Hoe kun je meer bewust worden van je lichaam? Door bijvoorbeeld regelmatig te ontspannen, door yoga of meditatie.

Als je je houding verandert, veranderen de mensen ook om je heen. Je hebt het recht om voor jezelf op te komen en met respect te worden behandeld, je mening te uiten of je mening te veranderen en laten we vooral niet vergeten dat we het recht hebben om fouten te maken. We zijn allemaal mens en zullen allemaal fouten maken.

Conclusie: Jezelf zijn

Het is moeilijk om spontaan jezelf te zijn wanneer je ideaalbeeld en zelfbeeld je tegenhouden, wanneer je jezelf kritiek geeft en niemand door je heen prikt. Heb vrede met de werkelijkheid en ben spontaan jezelf. Wil je vrij en onbevangen genieten van je leven en zo veel mogelijk geluk ervaren? Maak je dan los van je zelfbeeld en ideaalbeeld. Deze staan je beleving van geluk anders in de weg. Want hoe belangrijker je je zelfbeeld en ideaalbeeld maakt, hoe minder intens je kunt genieten van het leven.

Wees trots op de persoon die je bent. Als je lekker in je vel zit en je geniet van het leven krijg je vanzelf een gelukkig gevoel en maak je jezelf aantrekkelijk voor anderen.

Geschreven door: Karin

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *