Kenmerken van een narcist, wat is een narcist? Narcisme en relaties

Posted by: liefde expert - Posted on:

Kenmerken van een narcist is dat hij of zij geen rekening houd, met het gevoel van de ander.

De kenmerken van een narcist is dat hij of zij enkel voor zichzelf leeft. Men zou dus kunnen stellen dat foute mannen, narcistische trekken hebben.

Net omdat een narcist geen rekening houdt met gevoelens van de ander, kan een narcist veel energie van je vergen. Het het kan dus emotioneel heel erg zwaar voor je zijn als je in een liefdesrelatie met een narcist zit. Liefde en affectie kun je nu eenmaal niet van elkaar scheiden.

Mensen die de kenmerken van de narcist hebben, kunnen nu eenmaal je Geest in onbalans brengen, met alle gevolgen van dien. Narcisten worden altijd opeens heel vriendelijk als ze iets van je gedaan willen krijgen. Zoals ik al eerder zei: ze liegen en manipuleren met gemak, om jou en of een situatie naar hun hand te zetten.

Kenmerken van een narcist

Als je zelf geen kenmerken van een narcist in je hebt, dan verlies je het meestal bij de narcist. Dit omdat je veel gevoeliger bent dan de narcist. Wanneer een narcist bij je aankomt met gesprekken waarin schuldgevoel naar jou toe de boventoon voert, probeer dit gesprek dan af te kappen.

Een ander kenmerk van een narcist is, dat hij van de ene relatie in de andere kan vallen enkel en alleen om zijn gevoel van narcisme te kunnen bevredigen. Een ander kenmerk van de narcist is, dat hij graag de macht over zijn partner wilt behouden. Hij of zij wilt jou emotioneel aan hem of haar binden, of jij je er nu goed bij voelt of niet dat maakt hem of haar niets uit.

Het is dan ook van belang dat je “nee” durft te zeggen tegen een man of vrouw die last heeft van een narcistische persoonlijkheid. Op die manier bestaat er een kleine kans dat ze een stapje terugdoen, omdat ze je niet willen verliezen.

Als je teveel jaren samen bent geweest met een narcist, dan zou je een relatie wel eens kunnen associëren met pijn. Hoe erg is dat? Een narcist kan je nu eenmaal heel onzeker en verwarrend maken, ook dat zijn kenmerken van een narcist.

Zo erg zelfs, dat je op het laatst aan jezelf gaat twijfelen en dan heeft hij of zij nog meer vat op je. Vaak is het onmogelijk om daadwerkelijk tot een narcist te kunnen doordringen. Er komt weinig liefde van een narcist af naar jou toe. In een oprechte liefdesrelatie behoor je nu eenmaal van 2 personen te houden, van de ander en van jezelf.

Denk hierbij even aan het HVW, als iemand zegt dat hij of zij van je houd, dan wil je dit niet alleen horen maar ook voelen en waarnemen. Ik heb de afkorting HVW zelf verzonnen, als mijn eigen kompas. Met woorden kun je vaak iemand manipuleren, de daden laten de waarheid zien. Wat zegt hij of zij? Wat doet hij of zij? Probeer dit te doorzien.

Zoals ik net al aanhaalde, in een relatie behoor je van 2 personen te houden, van jezelf en van de ander. Gebeurd dat niet dan ontstaat er een onbalans, met alle gevolgen van dien. Het is nooit goed als je jezelf achterstelt op iemand anders.

Je partner behoort niet boven je te staan, niet beneden je te staan maar naast je te staan. Dat houdt in dat jouw gevoel net zo belangrijk voor hem of haar hoort te zijn als zijn of haar eigen gevoel. Dat is een van de kenmerken van onvoorwaardelijke liefde. Weer andere kenmerken van een narcist is dat ze vaak niet weten wat onvoorwaardelijke liefde inhoudt.

Wij als mens zijn een samenstel van Ziel, Geest en Lichaam en op al deze 3 niveaus hebben we onze verlangens en behoeftes. Als het op een van deze 3 niveaus ontbreekt dan kan dat ervoor gaan zorgen dat je in onbalans komt. Op de een of andere manier voel je je dan niet meer echt gelukkig.

Anders gezegd: Geen van de drie – lichaam, ziel of geest, kan volmaakt leven als een van de andere de mogelijkheid wordt ontnomen volledig te leven en tot uitdrukking te komen. Het echte leven betekent: het volledig tot uitdrukking brengen van alles wat een mens kan voortbrengen door lichaam, geest en ziel.

Als je samen met een narcist bent, dan moet je in een stabiele mate van jezelf kunnen houden, wil je tegen zijn narcisme op kunnen. Doch de kenmerken van een narcist vergen hoe dan ook, heel veel kracht en energie van je. Soms kan dat zelfs uitputtend en of slopend zijn. Waak goed voor jezelf!

Je steek er dan wel energie in, omdat je probeert om de gebruiksaanwijzing van de ander te begrijpen. Doch hoogstwaarschijnlijk zal er toch nooit iets in de narcist gaan veranderen. In dat geval gaat er meer energie naar de gebruiksaanwijzing van de ander toe toe dan naar de relatie zelf.

Als dat het geval is, dan mag je je bij jezelf eens afvragen of je misschien in een relatieverslaving zit? Waarom? Omdat je de kenmerken van een narcist zomaar accepteert. Of hebt geaccepteerd. Vergeet het en probeer op een liefdevolle manier van jezelf te houden. Als jij het niet doet, wie doet het dan?

Een bepaalde vorm van zelfbescherming is altijd van belang, op die manier kun je nog energie voor jezelf overhouden. Energie die je nodig hebt om weer tot je eigen kracht te kunnen komen. Als je voldoende van jezelf weet te houden, dan zoek je je partner zorgvuldig uit. De allerbeste en meest oprechte vriend die je hier op aarde hebt ben jezelf! En daarom is het ook van belang dat je in een voldoende mate van jezelf kunt houden (hier bedoel ik geen egoïstisch houden van mee, maar een normaal en gezond houden van).

Als je in voldoende mate van jezelf houd, dan kun je ook beter je grenzen stellen: tot hier en niet verder!

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *