Kwetsende woorden

Posted by: liefde expert - Posted on:

Hoe ga je om met het leed van woorden?

Soms kunnen we ons behoorlijk beroerd voelen door kwetsende woorden van iemand anders. Daarop kunnen sommige wel zeggen: och trek je daar toch niets van aan! Soms lukt dat omdat je weet wie het zegt en soms lukt dat ook niet.

Ik persoonlijk vind dat niemand niet zich boven iemand anders mag stellen. Iedere man en of vrouw is uniek en een ieder heeft zijn of haar talenten en of kwaliteiten. Als iemand het verder geschopt heeft in het leven dan iemand anders dan is dat nog geen reden om zich boven iemand anders te stellen. De status van een persoon zit in iemand en niet in wat hij of zij bezit.

Kwetsende woorden kunnen je op een andere manier naar iemand laten kijken. Het leed van woorden hakt er nu eenmaal in, bij wie dan ook (uitzonderingen op de regel zijn er natuurlijk altijd).

Sommige mannen en of vrouwen zijn gevoeliger besnaard dan anderen. Het feit is dat woorden iemand kunnen maken en of breken. Iemand die vrij rationeel is, die zal zich hierbij niet veel kunnen voorstellen, maar een emotie en of gevoelsmens weet meteen wat ik hiermee bedoel.

Waarom kunnen kwetsende woorden ons van slag maken? Dit komt omdat onze geest in nauw verband staat met ons lichaam. Ze zijn onafscheidelijk van elkaar, dit betekent ook dat ze samen op gaan. Wij als mens bestaan nu eenmaal uit een 3 eenheid. Ziel, Geest en Lichaam, en op elk van deze 3 niveaus hebben we onze behoeftes.

M.a.w. de verschillende toestanden van onze geest en of van onze emoties en of gevoelens hebben op hun beurt allemaal invloed op ons lichaam. Op ons hele gestel dus. Ik benoem hier enkele voorbeelden:

Kwetsende woorden voorbeelden:

  • Stel dat je samen met iemand aan tafel gezellig zit te eten in een restaurant, iemand anders uit zich met kwetsende woorden naar jou toe. Je zat op dat moment lekker te eten, maar de woorden van diegene die jou bewust kwetst zorgen ervoor dat je niet meer zo als voorheen van het eten kunt genieten.
  • Stel dat iemand je belt en je slecht nieuws mededeelt, je wordt stil, bleek, je krijgt misschien een brok in je keel en misschien beginnen je benen wel te trillen. Van hieruit zie je weer hoe het kanaal van de Geest verbonden is met het lichaam!
  • Iemand die gepest en of getreiterd wordt op zijn of haar werk door vervelende collega’s, vind het de dag erna vreselijk om weer te moeten gaan werken. Dus kwetsende woorden hebben altijd wel invloed op iemand anders.
  • Je partner verteld je opeens dat hij of zij al een tijdje vreemd gaat. In een mum van tijd kun je jezelf hondsberoerd en of misselijk voelen. Alweer een van de vele voorbeelden waaraan je kunt zien dat de geest en het lichaam samen op gaan.
  • Wat dacht je van plagen, pesten, discriminatie en of racisme? Ook dat kan zeer pijnlijk voor die mensen overkomen! (in ieder land ter wereld waar dan ook ….leven mensen met goede intenties en mensen met minder goede intenties). Net zoals hier, niet meer en niet minder.

Onbehagelijke en of pijnlijke woorden zijn allemaal kwetsende woorden.

Omgaan met kwetsende woorden

Hoe kun je nu het beste omgaan met kwetsende woorden die je verdriet hebben gedaan? Of kwetsende woorden waarbij je een heel onbehagelijk gevoel krijgt?

  • Of je blijft op je eigen frequentie en probeert er zo rustig mogelijk onder te blijven, desondanks dat de kwetsende woorden van de ander je diep geraakt hebben. Je zou op dat moment aan de ander kunnen vragen wat is de intentie van je kwetsende woorden, zou je me dat eens even kunnen uitleggen?
  • Of je verlaagt je naar het lage peil (de lage frequentie) van de ander, je stelt jezelf op dezelfde lijn. Je schakelt meteen je verdedigingsmechanisme in en reageert op precies dezelfde manier terug.

Als je getroffen wordt door kwetsende woorden, dan kun je daar dus op verschillende manieren mee omgaan. Als een ander jou bewust overlaad met kwetsende woorden, dan laat dat hoe dan ook een “wond” na. Zeker als je het daarna niet meer met elkaar uitpraat. Het deel van jou wat zich dan gekwetst voelt door die kwetsende woorden gaat dan zijn eigen leven leiden.

Mensen veranderen op zich niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel veranderen door kwetsende woorden. Zelf bij partners kunnen kwetsende woorden soms bepalend voor de relatie zijn. Liefde en affectie kun je nu eenmaal niet van elkaar scheiden. Je kijkt opeens met andere ogen naar diegene die jou aan het kwetsen is en dat zorgt er weer voor dat je behoorlijk op hem of haar kunt afknappen.

Het behaaglijke gevoel wat je bij die ander eerst wel had, slaat opeens om in een onbehagelijk gevoel. En dat voelt alles behalve goed. Sommige mannen en of vrouwen kikken er nu eenmaal op om met de vinger naar de ander te wijzen. En of om een ander af te kraken en of naar beneden te halen. Vaak ontbreekt het hen dan aan zelfinzicht en of zelfkennis, of ze zijn heel bewust kwaadwillig.

Als je met een vinger naar de ander wijst, dan wijzen er meestal 3 vingers naar jezelf. Probeer dat handgebaar maar eens uit. En je zult zien, dat het zo is.

Er is geen goed of slecht (als alles binnen bepaalde normen en waardes blijft). Er bestaat geen reden waarom je iemand vanuit het niets zomaar moet afkraken. Als goed mens kunnen je sommige dingen ook anders verwoorden, op die manier hoef je geen kwetsende woorden naar iemand anders toe te gebruiken. Op die manier laat je de ander niet met een gebroken en of gekwetst gevoel achter.

Hoe je het ook wendt of keert mensen verschillen nu eenmaal van elkaar en ook dat behoren we te respecteren. Eigenlijk is het ook fijn als mensen van elkaar verschillen (in positieve zin dan) want op die manier kun je elkaar voorzien van opbouwende kritiek.

Opbouwende kritiek wordt meestal gegeven om nog een beter mens van de ander te willen maken. Dat is heel wat anders, dan iemand te overladen met kwetsende woorden alleen omdat je daarop kikt! Wat doe je dan in principe? Je zuigt op dat moment iemands levensenergie weg, die levensenergie waaraan je zelf te kort komt. Want als je iemand anders heel bewust vanuit het niets zonder enige reden, tot op het bot afkraakt, dan kik je daar echt op.

Gevolg: je voelt jezelf oppermachtig, m.a.w. woorden je bent niet in staat om je eigen liefdevolle levensenergie aan te maken.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *