Lief zijn houdt dat in dat je dan maar altijd ja moet knikken?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Lief zijn houdt zeker niet in, dat je een ja- knikker moet zijn. Lief zijn houdt zeker niet in dat je je eigen emoties en gevoelens niet na mag gaan.

Wat houdt lief zijn dan wel in? Lief zijn voor een ander betekent op de eerste plaats dat je doorzichtig voor de ander wilt zijn en dat je eerlijk na je partner toe bent. Iedereen zegt wel van zichzelf dat hij of zij eerlijk is, dus het percentage van de eerlijkheid is hierin van belang. Is dat 60% of is dat 99% dat is nog al een heel groot verschil.

Lief zijn houdt ook in, dat je geen dominante rol gaat innemen. Lief zijn houdt in dat je in een relatie beseft dat je van 2 personen moet houden en van de ander en van jezelf. Lief zijn houdt dus in dat de emoties en gevoelens van je partner even belangrijk zijn als die van jou.

Als je dat in ere houd, dan komen de compromissen in een relatie vanzelf tot stand. Of een van de twee beslist dat het beter is om uit elkaar te gaan. Dat kan pijn doen! Maar beter een pijn op korte termijn (beter eerlijk weten waar je aan toe bent), dan een pijn op langere termijn (dat iemand bij je blijft maar eigenlijk toch niet voldoende van je houd).

Als je in een relatie merkt dat je te verschillend van elkaar bent, dan mag je de ander voorzien van opbouwende kritiek. Allemaal hebben we wel een blinde vlek waar we ons niet van bewust zijn. Als je opbouwende kritiek aan je partner geeft dan wil je uiteindelijk alleen maar het beste uit hem of haar halen.

Opbouwende kritiek is dus heel iets anders als negatieve kritiek. Als je een ander alleen maar negatieve kritiek weet te geven dan “breek je de ander beetje voor beetje af” en dit is iets wat je eigenlijk nooit mag doen. Want ook jij (niemand) is perfect. We zijn alleen anders van elkaar. Er is geen goed en geen slecht (dan heb ik het uiteraard over mensen die normaal in het leven staan, over mensen die niet kwaadwillig van aard naar de medemens toe zijn)

Een ieder mens is goed zoals hij of zij is. Uiteraard verschillen mensen van elkaar en wat voor de een goed voelt hoeft voor de ander niet goed te voelen. Net zoals je miljarden verschillende gezichten hebt, heb je ook miljarden verschillende innerlijke verschillen.

Vandaar dat je goed moet nadenken tijdens een kennismakingsproces: wat past qua innerlijke bij mij? En wat past qua innerlijke niet bij mij? Op die manier kun je ellende vaak voorkomen.

Lief zijn houdt in de ander voorzien van opbouwende kritiek. Op het moment dat je opbouwende kritiek aan je partner geeft moet je niet van de ander eisen dat hij of zij er te snel doorheen gaat want dan missen ze hun eigen proces. Als iemand te snel door iets heen gaat dan kan hij of zij niet ervaren wat het met zijn of haar Ziel, Geest en of Lichaam doet. Het is dus een kwestie van doseren en geduld hebben.

Lief zijn houdt ook in dat je de ander zichzelf laat zijn, lief zijn houd in: weggaan bij de ander zodra je merkt dat je hem of haar wilt gaan veranderen. Ieder mens heeft namelijk het recht om zichzelf te mogen zijn.

Wij als mens bestaan uit een 3 eenheid, Ziel, Geest en Lichaam (God heeft de mens geschapen naar zijn gelijkenis) Op al deze 3 niveaus hebben we onze behoeftes en verlangens, als dit op een van de 3 niveaus ontbreekt dan kan het lichaam in onbalans raken.

Mensen veranderen vaak niet, maar het is de manier waarop ze naar elkaar gaan kijken die plots kan veranderen. Lief zijn betekent ook het onder de loep nemen van je persoonlijke effectiviteit, zelfkennis en zelfinzichten.

Lief zijn voor elkaar houdt staat dus eigenlijk los van het ja knikken. Lief zijn voor elkaar houdt ook in dat je inhoudelijke gesprekken met elkaar kunt voeren. Zo van de serie: laten we het eens even over ons hebben zowel op ziel, geest en lichamelijk niveau. Zie jij enkele verbeterpunten? Of is alles nog naar jou wens? En dit natuurlijk vice versa.

Lief zijn houdt ook in een einde aan de relatie te maken: als je merkt dat je om wat voor een reden dan ook niet meer voldoende van de ander houdt. Want als je niet meer van de ander houd dan weet je verdomd goed dat je hem of haar niet meer de liefde kunt geven waar hij of zij naar verlangt. Hoe erg is dat voor de ander?

Lief zijn betekent:

  • dat je geen gebruik van iemand anders maakt
  • dat je iemand niet misbruikt
  • dat je een ander niet gaat manipuleren om zo je doel te kunnen behalen, wat je doel dan ook moge zijn
  • dat je iemand anders niet gaat uitmelken.

Lief zijn voor elkaar houdt dus heel veel in.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *