Mensenkennis opdoen, wat is de meest betrouwbaarste bron?
Mensenkennis opdoen is een kwestie van intuïtief, oplettend en openhartig omgaan met jezelf en met anderen.
Mensenkennis opdoen komt vaak het snelst tot ontplooiing als je negatieve ervaringen met mensen opdoet. Verdriet en pijn doen beiden zeer, maar pijn kan ook een leermeester voor je zijn. Het kan je duidelijk maken dat je een andere weg in moet slaan en of meer voor jezelf moet leren opkomen.
Een andere vorm van pijn, kan je weer leren dat je soms je Ego moet laten zakken, je hoorntjes wat afslijpen. Mensenkennis opdoen op het gebied van opbouwende kritiek. Als je opbouwende kritiek ontvangen van iemand die je daadwerkelijk lief heeft, dan is het belangrijk om te beseffen dat die persoon alleen maar het beste uit je wilt halen. Probeer dit te doorzien en zie het niet meteen als een aanval op je persoonlijkheid.
Mensenkennis opdoen kun je ontwikkelen door gebruik te maken va het HVW die afkorting is door mezelf verzonnen. Het is mijn persoonlijk kompas.
De H staat voor horen, de V staat voor voelen en de W staat voor waarnemen. Ik geef een simpel voorbeeld: stel iemand zegt tegen je ik hou van je, of ik mag je graag. In eerste instantie hoor je die woorden, maar je wilt ze natuurlijk ook voelen en waarnemen. Want loze woorden stellen uiteraard niks voor.
Mensenkennis opdoen heeft ook te maken met het in de gaten houden van: de balans tussen woord en de daad van de ander. Wat zegt hij of zij? Wat doet hij of zij? Is dit in balans? Als dit niet in balans is, dan voelen we meestal altijd aan: dat er iets niet klopt. Je eigen intuïtie geeft je dit seintje, het is raadzaam om je intuïtie niet te negeren maar te koesteren.
En ieder leerproces m.b.t. mensenkennis opdoen verloopt weer anders. In het dagelijks leven krijg je te maken met mensen die echt zijn en met mensen die onecht zijn. Er zijn mensen die zichzelf zijn, maar er zijn ook mensen die zich anders voor doen dat ze zijn. Er zijn oprechte en eerlijke mensen, maar er zijn ook mensen die een gewenst en of berekend gedrag vertonen puur en alleen om iets van een ander gedaan te krijgen. Als je hier al een “voorselectie” in kunt maken dan helpt dat bij mensenkennis opdoen.
Ik denk altijd zo: allemaal hebben we 2 ogen, 1 neus, 1 mond en 2 oren en toch is bijna geen enkel gezicht hetzelfde (world-wide) zo is het ook met de Geest van de mensen. Handig om dit als “handvat” te gebruiken.
Mensenkennis opdoen
De meest betrouwbare bron om mensenkennis op te doen ben jij zelf. Want jij bent degene die aanvoelt hoe anderen gevoelsmatig bij jou binnen komen. Naar mate de tijd verstrekt des te beter jij aanvoelt wat bij jou past en wat niet.
Ieder geest werkt anders en iedere geest is ook weer anders “geprogrammeerd” dan die van jou. Het verleden heeft ons gevormd tot datgene wat we nu zijn. Iedere omgang met een relatie en of mensen kan blijdschap, vreugde en of stress en verdriet veroorzaken. Mensenkennis opdoen is ook beseffen dat niet ieder mens hetzelfde is als jij bent. Niet in het dagelijks leven en ook niet als er bijvoorbeeld een conflict ontstaat.
Onze Geest functioneert anders in een situatie waarin geen conflict is want dan is er geen gevoel van anders zijn. Met woorden kunnen wij slechts tot een bepaald punt komen, wat daarachter ligt kan vaak niet in woorden worden uitgedrukt.
Wat de deur opent, is het dagelijks bewustzijn van hoe we spreken, wat we zeggen, hoe we bewegen en wat we denken. Vaak hangt het af van de gesteldheid van je geest en die gesteldheid kan alleen door jouw begrepen worden door het gade te slaan.
Soms bouwen mensen vanuit zelfbescherming hokjes om zich heen, totdat ze vertrouwen in iemand beginnen te krijgen. Deze mensen laten hun gevoeligheid en of kwetsbaarheid dus niet meteen van af het begin af aan zien. Sommige mensen bouwen zulke dikke muren om zich heen dat niemand ooit de kans krijgt de werkelijke persoon erachter te leren kennen.
We hebben er allemaal wel eens van gehoord dat tegenpolen elkaar aantrekken. Als je naar de sterke karaktertrekken van individuen kijkt, dan is het soms een groot voordeel als tegenstellingen met elkaar verenigd worden. Als we naar onze relatie kunnen kijken en begrijpen dat de sterke karaktertrekken van de ene partner de zwakkere kanten van de ander kunnen aanvullen dan kunnen we hier dankbaar voor zijn. We respecteren de verschillen en houden ermee op om de ander te willen veranderen.
Het is altijd goed als iemand zichzelf kan zijn, want dan komt de persoon het meest tot zijn recht.
Als je op een andere frequentie zit dan je partner, dan kan dit ervoor zorgen dat de energie van de relatie meer naar de gebruiksaanwijzing van de ander toe gaat dan naar de relatie zelf.
Geschreven door: Alicia
Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.