Omgaan met eigenwijze mensen en betweters hoe doe je dat?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Omgaan met eigenwijze mensen wordt vaak als energieslopend gezien. Als je weet hoe je moet omgaan met eigenwijze mensen dan kan dat vaak handig zijn, want zo hier en daar kom je er wel altijd eentje tegen.

Hoe worden eigenwijze mensen ook wel eens benoemd?

 • Betweterige mensen
 • Hardnekkige mensen
 • Onbuigzame mensen
 • Onredelijke mensen
 • Stijfkoppige mensen
 • Eigenzinnige mensen
 • Koppige mensen
 • Eigenaardige mensen

Als je dat moet leren omgaan met eigenwijze mensen en het betreft ook nog eens een of meerdere collega’s van je dan heb je het er natuurlijk helemaal mee gehad. Naast al je werkzaamheden moet je ook nog eens al deze vervelende stress incasseren.

Als je moet leren omgaan met eigenwijze mensen dan weet je al vanuit persoonlijke ervaringen, dat ze oervervelend kunnen zijn omdat ze denken dat ze alles beter weten.

Iemand die van zichzelf gelooft dat hij of zij perfect is, heeft vaak last van een kokervisie. Zulke personen staan ook bijna nooit open voor innerlijke en of persoonlijke groei. Laat staan dat ze open kunnen staan voor iemand anders en of voor opbouwende kritiek en dat kan vaak heel lastig zijn.

Als je tegen deze mensen ingaat, dan kost het je alleen maar energie. Een moeizame en of uitputtende energie die je erin steekt en je niets maar dan ook vaak niets oplevert. Hou hier mee op, dat heeft toch geen enkele zin, je maakt jezelf alleen maar van streek. Zorg ervoor dat deze mensen geen energie meer bij je weg kunnen nemen.

Vaak gedragen deze mensen zich lastig en of vervelend omdat ze heel goed weten dat ze daar een ander mee uit balans kunnen brengen (een nadenkertje). Het kan dus ook een bewuste manipulatie zijn, eigenwijze en of betweterig mensen kikken er namelijk op door hardnekkig en of buigzaam te zijn. Op de een of andere manier genieten ze dan van dat machtsgevoel. Op die manier doen ze hun energie op, schijnbaar kunnen ze dat zelf niet aanmaken zonder vervelend teen iemand anders te doen.

Omgaan met eigenwijze mensen

Betweterige en of eigenwijze mensen voelen een vorm van macht, als ze jou het leven “zuur” kunnen maken. Ze genieten namelijk heel vaak van jouw reactie.

Eigenwijze mensen die ook nog eens slecht luisteren, praten vaak dwars door je heen omdat ze kennelijk vinden dat wat ze te vertellen hebben veel belangrijker is. Het resultaat hiervan is dat jullie je over en weer niet begrijpen.

Omgaan met eigenwijze mensen, doe je zo:

 • Verander van onderwerp als je niet wilt blijven hangen in het gesprek
 • Kom steeds terug op je eigen gespreksonderwerp
 • Zeg tegen hem of haar, laat mij eerst eens even uitpraten
 • Geef een nietszeggend antwoord
 • Stel een wedervraag
 • Herhaal jouw antwoord steeds, doe gewoon net alsof je een kapotte grammofoonplaat bent
 • Hoor maar luister niet m.a.w. geef geen antwoord en blijf de persoon aankijken

Uiteraard kun je ook gewoon heel eerlijk en heel duidelijk aangeven dat je liever niet met betweterige en of eigenwijze mensen omgaat, aangezien je op een andere golflengte en of frequentie zit.

Betweterige mensen denken vaak dat ze de wijsheid in pacht hebben en daarom groeien ze ook niet. Zelden zullen deze eigenwijze mensen een vorm van zelfinzicht krijgen, laat staat dat ze aan zelfkennis doen. Overtuig eigenwijze mensen om iets voor elkaar te krijgen: en dan besef je dat het vaak een onmogelijke taak is omdat ze niet in staat zijn om zichzelf eens onder de loep te nemen.

Ze hebben nu eenmaal deze blinde vlek over zichzelf en die blinde vlek zal er vaak ook blijven. Het kan veranderen als ze openstaan voor opbouwende kritiek, maar dat is vaak een zeldzaamheid bij eigenwijze en of betweterige mensen.

Omgaan met eigenwijze mensen: sla deze gegevens in jezelf op en ga er vanaf nu op een andere manier mee om.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

1 reply on “Omgaan met eigenwijze mensen en betweters hoe doe je dat?”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *