Omgaan met kritiek, hoe doe je dat? Negatieve en positieve kritiek

Posted by: liefde expert - Posted on:

Het leren omgaan met kritiek is iets wat je jezelf kunt aanleren. Vooropgesteld dat je het als mens toch nooit goed kunt doen voor iedereen. Waarom?

Simpelweg omdat niet iedereen hetzelfde is en of hetzelfde ergens op reageert. Onmogelijk dus, om het iedereen naar de zin te kunnen maken!

Vandaar dat het goed is om jezelf op jouw manier te “verharden” tegen negatieve kritiek, ook dat is een manier van omgaan met kritiek. Weer een andere manier van het omgaan met kritiek: kijk “al scannend” naar de criticus en bekijk daarna van wie de kritiek afkomstig is.

Wie niet van zichzelf houdt, kan zijn situatie vaak dragelijker maken door een criticus van anderen te worden. Altijd zal hij of zij naar hun fouten op zoek zijn en deze onder de aandacht brengen. Vandaar dat hij of zij zijn of haar venijnige opmerkingen altijd met trefzekerheid weet te plaatsen.

Verlaag jezelf niet tot het niveau van diegene die je negatieve kritiek geeft. Blijf in je eigen positieve energie staan.

Opbouwende kritiek is iets positiefs, doch negatieve kritiek is iets negatiefs! Zie het als de ying yang van licht en donker! Vandaar dat we als mens van het positieve licht, moeten leren omgaan met negatieve kritiek van mensen die voortkomt vanuit de duisternis.

Omgaan met kritiek

Van oudsher af aan, moeten positieve mensen al leren omgaan met negatieve kritiek. Want er bestaan van oudsher af aan, al mensen die er op kikken om negatieve kritiek op iemand anders te geven. Op dat moment voelen ze zich verheven boven de ander en op de een of andere manier doet ze dat goed. Nou ik kan me hier niks bij voorstellen, maar zulke mensen bestaan nu eenmaal ook.

Vaak vergeten deze mensen dat de status van een persoon in iemand zit en niet in datgene wat hij of zij nu wel of niet heeft aan materialisme, uiterlijk etc. Mensen die ervan houden om iemand anders te beladen met negatieve kritiek, zullen altijd wel weer een argument vinden om negatieve kritiek te geven.

Het leren omgaan met negatieve kritiek, kan van pas komen in verschillende situaties:

  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt op je karakter
  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt op je handelingen
  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt op je figuur
  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt op je uiterlijk
  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt op je status
  • Als je alleen maar negatieve kritiek krijgt als je toevallig een andere huidskleur hebt

Hoe kortzichtig is dat? Er bestaan nu eenmaal heel veel verschillend rassen. Onder ieder ras bestaan goede en slechte mensen! Ja zelfs in het blanke ras! Hoe negatief en of kortzichtig ben je dan als je kritiek op iemand hebt, alleen maar omdat hij of zij een ander huidskleur heeft! Zonder dat je eerst probeert om hem of haar te leren kennen.

Het gaat zich om het hart (karakter) van de persoon en niet om de kleur die hij of zij bezit. De tijd moderniseert zich steeds meer en toch hangen sommige mensen nog vast aan een ander kleurtje wat iemand heeft. Maar goed, zulke mensen zullen altijd blijven bestaan. Er bestaan nu eenmaal vanuit oudsher energieën die voortkomen vanuit het licht en van de duisternis.

Het leren omgaan met kritiek zorgt er ook voor, dat je zorgvuldig de mensen uitkiest waar je mee om wilt gaan. Laat mensen vallen die je alleen maar benaderen met negatieve kritiek! Zie aan ze voorbij, ze zijn het niet waard om daar je energie in te steken. Diegenen die alleen maar met de vinger naar iemand anders kunnen wijzen, beseffen vaak niet dat er dan 3 vingers naar hun zelf toewijzen. Probeer het gebaar maar eens uit en je zult zien dat het zo is.

Opbouwende kritiek

Het leren omgaan met kritiek kan ook gelden voor het kunnen ontvangen van opbouwende kritiek. Doch opbouwende kritiek is vaak het mooiste wat je kunt ontvangen. Zeker als het gegeven wordt door mensen die je dierbaar zijn. Hier is het dus stukken makkelijk om te leren omgaan met kritiek die opbouwend is, omdat het een positieve kritiek is. Het is geen kritiek die vanuit de duisternis voortkomt. Het is een vorm van liefdevolle kritiek.

Een dierbaar iemand die je opbouwende kritiek geeft die wil alleen nog maar een beter mens van je maken. Opbouwende kritiek is alleen maar positief, het kan ons spiegelen waardoor we onze blinde vlek beter kunnen herkennen. Allemaal hebben we wel een blinde vlek waar we ons niet zo van bewust zijn. Net zoals we allemaal onze plus en minpunten hebben.

Een man en of vrouw die alleen voorwaardelijke liefde heeft ontvangen, en geen andere liefde kent, kan maar heel weinig kritiek verdragen op zijn of haar persoon. Hij of zij is gewond en wil in geen geval nog meer gekwetst worden.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *