Onzekerheid in de relatie? Hoe transformeer je het naar zekerheid?
Als er onzekerheid in de relatie is, dan kan een gevoel van onbehagen en innerlijke onrust behoorlijk gaan toen nemen.
Onzekerheid in een relatie
Liefde zou een verbintenis moeten zijn die tevredenheid, geborgenheid en ontplooiing teweeg brengt. En als je onzekerheid in je relatie voelt, dan vervagen al deze dingen. Als je onzekerheid in je relatie voelt, dan voel je met je “voelsprieten” aan dat er iets niet goed zit. Misschien kun je dat “iets” met de vinger precies aanwijzen? Of je kunt de vinger er nog niet opleggen?
Je gevoel zegt je in ieder geval dat er iets niet goed zit in je relatie, want anders zou je die onzekerheid niet kunnen voelen.
Mensen veranderen niet zo vaak en of snel. Wel kan de manier waarop je naar elkaar gaat kijken opeens veranderen. En die oorzaak verwijst door naar de onzekerheid in de relatie.
Eigenwaarde
Het besef van eigen waarde en innerlijke rust is ongetwijfeld van belang als je onzekerheid in je relatie voelt. Een onzekerheid in de relatie voelt onbehaaglijk aan en je weet dat zich dat moet gaan transformeren wil je weer innerlijke rust en geluk kunnen ervaren.
Het komt best wel geregeld voor, dat mensen in de omgang met hun intieme partner de plank vreselijk kunnen mis slaan. Diegene die hij of zij bleek te zijn, was hij of zij niet. Soms gebeurd dat vanuit slechte bedoelingen en soms ook niet. Als je dat ontdekt dan stort je liefdeswereld natuurlijk in elkaar.
Er zijn maar 2 soorten van liefde, de onvoorwaardelijke liefde en de voorwaardelijke liefde een andere keuze is er niet. Bijna iedereen streeft natuurlijk naar onvoorwaardelijke liefde. Een onvoorwaardelijke liefde uit zich meer in waardering voor elkaar. Het voelt veel soepeler aan en is creatiever in het oplossen van relatieproblemen. Het hoeft niet maar onvoorwaardelijke liefde uit zich ook meer in het aanraken van elkaar.
Daarnaast heeft een onvoorwaardelijke liefde nog meer mooiere eigenschappen. Onderlinge gevoelens en emoties worden niet gebagatelliseerd. Gedachtes en gevoelens worden niet ingevuld voor de ander maar eerder gepeild.
Een goed gesprek
Als je de onzekerheid wilt vervagen in je relatie, dan is een goed en oprecht gesprek van belang. Onthoud dat je voor een goed gesprek een spreker en een luisteraar nodig hebt. Probeer nooit de gedachten van de ander te lezen, maar vraag aan hem of haar wat hij of zij denkt.
Vaak is het veel eenvoudiger voor ons om tegen de ander de zetten want ons niet bevalt aan hem of haar, dan te zeggen wat we graag van hem of haar zouden willen. Draai dit om en vraag aan je partner wat je graag van hem of haar zou willen. Laat de verwijten achterwege want daar bereik je vaak het tegendeel mee.
Als je de onzekerheid in je relatie wilt aanpakken, bespreek dan de Kern van het probleem met je partner. Haal de randverschijnselen (de kleine irritaties) niet aan. Want de kleine irritaties ontstaan alleen maar omdat er iets in de Kern niet goed zit. Als je het kernprobleem samen weet op te lossen dan verdwijnen de randverschijnselen vanzelf wel weer.
Het is vrij normaal dat je in een relatie dingen tegen elkaar moet kunnen zeggen. Zeker als de ander iets doet wat jou geen prettig gevoel geeft. Sta er dan wel even bij stil dat het altijd beter is als je jouw positieve kritiek richt op het gedrag van dat moment van de ander en niet op hem of haar als persoon. Dit is namelijk een wereld van verschil.
Spreken in de Ik-vorm
Als je iets aan je partner wilt aangeven over jouw gevoelens en emoties, praat dan altijd in de Ik-vorm. Ik zal even een simpel voorbeeld geven:
- Je zegt niet: Jij maakt ook overal een puinhoop van
- Je zegt wel: ik wil graag dat je met mij overlegt voordat je iets onderneemt
Dit voorbeeld kun je op veel verschillende momenten en of situaties toepassen. Je spreekt dus dan vanuit je eigen gevoel op die manier wijs je niet gelijk met de vinger naar de ander toe.
Als je met de vinger naar iemand anders wijst, dan wijzen er altijd 3 vingers naar jezelf toe. Probeer dit gebaar maar eens uit. Hier wil k mee zeggen dat sommige dingen ook aan onszelf kunnen liggen. Dus een beetje zelfinzicht en zelfontwikkeling op zijn tijd kan geen kwaad.
Voor meer informatie over onzekerheid, bezoek dan mijn artikel: onzekerheid, hoe maak je korte metten met een onzeker gevoel? Die informatie geeft je nog meer handreikingen.
Beiden partners zullen zich dus kwetsbaar naar elkaar toe moeten opstellen, als ze de onzekerheid in de relatie willen transformeren naar zekerheid.
Geschreven door: Alicia
Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.