Pathologische leugenaar ontmaskeren, hoe doe je dat?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Een pathologische leugenaar ontmaskeren is niet een van de aller-gemakkelijkste taken. (sommigen benoemen het ook wel als een platonische leugenaar).

Even verderop in dit artikel zal ik je uitleggen hoe je zo’n leugenaar kunt ontmaskeren. Onthoud: een pathologische leugenaar spreekt meestal altijd samenvattend net zoals een manipulator dat ook doet.

Pathologische leugenaar ontmaskeren

De pathologische leugenaar herhaalt dus in principe wat jij zegt en dat koppelt hij of zij naar jou terug alleen dan in andere woorden. Hij of zij laat dan bij jou het idee achter dat jullie over heel veel dingen hetzelfde denken. Als je denkt dit is te mooi om waar te zijn, ga er dan maar in dit geval van uit dat het ook zo is.

Deze leugenaar zal je ook in het prille begin meestal altijd vertellen dat hij of zij niet van liegen en of leugens houd. Deze leugenaar doet dit, omdat hij of zij zich zo al wilt indekken (je eventuele argwaan meteen wegnemen met woorden).

Want per slot van rekening heeft de pathologische leugenaar jou verteld dat hij of zij niet van liegen en of leugens houd (dan ga jij er al meteen vanuit dat hij of zij eerlijk is).

Een ander voorbeeld: stel je ontmoet een man en of vrouw en in een van de eerste gesprekken geeft hij of zij vrijwel meteen aan: dat hij of zij niet op zoek naar lust is dan ga er maar van uit dat ze zich al zijn aan het indekken.

Als iemand al vrijwel meteen aan jou verteld dat hij of zij niet op iets uit is, dan mag je er in heel veel gevallen van uit gaan dat dit wel het geval is. Het is een methode die hun gebruiken om zichzelf in te dekken.

Ze strijden dus iets vooraf al af, om je vertrouwen te winnen dat is een van de kenmerken van een pathologische leugenaar en of manipulator.

Hoe kun je een pathologische leugenaar nu ontmaskeren? Let niet alleen op de woorden die hij of zij zegt, maar kijk en observeer zijn of haar daden. Je kunt ontzettend veel oprechte informatie uit daden halen als je jezelf hierin wat meer gaat ontwikkelen.

Door op de daden van de pathologische leugenaar te letten, kun je dus vroeg of laat een pathologische leugenaar ontmaskeren. Wat zegt hij of zij? Wat doet hij of zij? Is dit in balans? Of is dit in onbalans?

Daarnaast wijst jouw eigen “onderbuik gevoel” jou wel de weg, luister ernaar en negeer het niet. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt dan is dat in 99% van de gevallen ook zo. Twijfel daar nooit en ten nimmer aan, bouw en vertrouw op je innerlijke bron.

Uiteraard zal een pathologische leugenaar alles ontkennen, dat is vrij logisch omdat liegen en leugens een groot deel van hem zijn. Een leugen meer of minder maakt voor een pathologische leugenaar niets uit.

Als jij met jouw eigen intuïtie aanvoelt dat er iets niet klopt, vertrouw je eigen intuïtie dan. Je krijgt die signalen niet voor niets binnen. Wij als mens hebben niet voor niets “gevoelsantennes” hou ze in stand en koester ze.

Het maakt niet uit waarover de pathologische leugenaar liegt, links of rechtsom hij of zij vindt dat nu eenmaal de gewoonste zaak van de wereld. Vaak kun je een pathologische leugenaar beter links laten liggen dan hem ontmaskeren. Hij of zij zal je toch nooit en ten nimmer de waarheid vertellen.

Deze leugenaar kikt er nu eenmaal op als hij jou in onbalans kan brengen. Een pathologische leugenaar vind het geweldig als jij aan jezelf gaat twijfelen. Verwijder jezelf van die duistere negatieve energie en zoek het licht het positieve weer in je leven op.

Want deze leugenaars hebben een onbedwingbare drang om te liegen, het is een ziekelijk gedrag waar je het toch nooit van zult winnen (in die zin dat hij of zij zijn of haar leugens zal erkennen en of toegeven).

Dwangmatig liegen of te wel compulsief liegen geeft dat type mens nu eenmaal een kik van macht. Een notoire leugenaar behoort tot hetzelfde soort. Ze zijn vaak verwijderend van de realiteit met het gevolg dat ze vaak ook nog zelf geloven in hun eigen leugens. Doch heb er geen medelijden mee: voordat je het weet laten ze jou aan jezelf gaan twijfelen zodat jij met jezelf in onbalans komt. Is het dat dan allemaal waard, natuurlijk niet.

Het heeft ook geen zin om te zoeken naar de oorzaak van een pathologische leugenaar, dat is allemaal verspilde energie. Bespaar je deze energie en houd deze energie voor jezelf.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

2 replies on “Pathologische leugenaar ontmaskeren, hoe doe je dat?”

  • Bedankt voor je artikel. Ik vermoed nu na 1,5 jaar een liefdesrelatie te hebben dat mijn partner een pathalogische leugenaar is. Dit doet heel veel pijn omdat ik nu dus twijfel aan werkelijk alles wat hij gedurende onze relatie aan mij heeft verteld. De dingen die je omschrijft kloppen allemaal. Ik had heel sterk dit onderbuik gevoel en heb er niet naar geluisterd. Daar heb ik spijt van. Ook vermoed ik dat hij een oplichter is. Conclusie: ik moet natuurlijk de relatie verbreken maar vind dat nog moeilijk vooral omdat ik van die persoon hou. Ja ik ben er dus achter gekomen dat mijn eigenwaarde heel laag is. Ik denk dat ik eerst moet gaan werken aan mijn eigenwaarde en zo de relatie makkelijker kan eindigen. Want eindigen moet ik. Jouw artikel heeft veel duidelijk gemaakt. Dank je wel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *