Persoonlijke effectiviteit in een relatie, herken jij jouw blinde vlek?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Hoe zou jij persoonlijke effectiviteit omschrijven? Ik zou persoonlijke effectiviteit omschrijven als: je aandacht vestigen op bepaalde groeipunten in jezelf.

De definitie van persoonlijke effectiviteit is voor ieder mens iets anders. Allemaal hebben we wel een “blinde vlek” waar we ons niet van bewust zijn totdat iemand er ons op aanspreekt.

En dat is nu het fijne van echte goede vrienden, echte goede vrienden geven elkaar opbouwende kritiek om het beste uit elkaar te halen. Als je merkt dat je persoonlijke effectiviteit aan het groeien is met en of zonder dierbare mensen om je heen dan kan je dat een heel goed gevoel geven.

Je vergroot je zelfkennis en zelfinzicht met persoonlijke effectiviteit. Het werken aan je persoonlijke effectiviteit kan in een relatie ook een toegevoegde waarde geven. Je wijs niet alleen maar met de vinger naar de ander maar je ben in staat om ook naar jezelf te kijken. Als je met 1 vinger naar iemand anders wijst, wijzen per slot van rekening 3 vingers naar jezelf (probeer dit gebaar maar eens uit).

Persoonlijke effectiviteit helpt ook bij verdriet en pijn. Pijn en of verdriet is op zichzelf geen kwaad dat ten koste van alles vermeden moet worden. Pijn kan ons ook onderrichten het kan een leermeester voor ons zijn. Verdriet en of pijn kunnen je duidelijk maken dat je misschien anders moet gaan leven. Of dat je ergens mee moet ophouden of dat je aan iets anders moet beginnen.

Pijn kan je ook duidelijk willen maken dat je je eigen denkwijze misschien eens moet veranderen (herkaderen). Ook dat hoort bij persoonlijke effectiviteit.

Persoonlijke effectiviteit

Een voorbeeld: je zit in een relatie maar je voelt je niet echt gelukkig. Dan heb je grote kans dat het HVW ontbreekt in je relatie. Wat betekend de afkorting HVW? De H staat voor horen, de V staat voor voelen de W staat voor waarnemen. Als iemand tegen je zegt: ik hou van je, dan wil je dat niet alleen horen, maar ook voelen en waarnemen.

Enkele voorbeelden van vragen die je jezelf zou kunnen stellen tijdens het proces van persoonlijke effectiviteit:

  • Hoe vaak laat je je leven bepalen door oudzeer?
  • Hoe staat het met je grip op je automatische reacties en gevoelens?
  • Hoe makkelijk kun je opbouwende kritiek verdragen?
  • Hecht je waarde aan innerlijke groei of behoor je tot een van de perfectionisten (groot Ego) die het altijd beter weten?
  • In hoeverre is de liefde voor jezelf ontwikkeld?

Als je in een relatie zit dan behoor je van 2 personen te houden, en van jezelf en van je partner. Dit houd in dat je evenveel waarde hecht aan de gevoelens en emoties van je partner als van jezelf. Per slot van rekening zit je met zijn tweetjes in een relatie en is het van belang dat je beiden jezelf kunt zijn.

Tevens is het van belang om elkaar te kunnen voorzien van opbouwende kritiek. Misschien komt die opbouwende kritiek niet meteen aan. Je moet er ook niet te snel doorheen want dan kun je je eigen proces van ontwikkeling missen. Als je te snel door een proces heen gaat dan bestaat er een mogelijkheid dat je het niet kunt ervaren zoals je het zou moeten ervaren.

Als er problemen in de relatie zijn, dan uit zich dat vaker in de randverschijnselen (irritaties). De randverschijnselen ontstaan omdat er iets in de Kern niet goed zit. Richt in dat geval je aandacht op oplossingen i.p.v. op de problemen. Probeer zo transparant mogelijk naar elkaar toe te zijn, laat je Ego even zakken en stel je gewoonweg kwetsbaar op naar je partner toe.

Verlies in een relatie, nooit het HVW uit het oog? HVW is een afkorting die ik zelf verzonnen heb. Waar staat dat voor? De H staat voor horen, de V staat voor voelen en de W staat voor waarnemen. Een voorbeeld: Als iemand tegen je zegt: ik hou van je. Dan wil je dit niet alleen horen, maar ook voelen en waarnemen!

Mensen veranderen niet zo snel, wel kan de manier waarop ze naar elkaar gaan kijken opeens veranderen.

Als je aan persoonlijke effectiviteit doet, dan moet je kunnen ervaren wat het met je geest en lichaam doet. Doseer het en heb geduld en de resultaten van persoonlijke effectiviteit zullen niet uitblijven. Op die manier haal je het van het onzichtbare naar het zichtbare toe. Als iets in iemands Geest rijpt, dan uit zich dat vroeg of laat en zal het vruchten af gaan werken.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *