Stress relief, stress verlichting hoe laat je stress en spanningen los?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Wat betekent stress relief? Ik versta onder stress relief: het loslaten van fysieke en mentale spanningen.

Als je jezelf lief hebt om diegene die je bent, dan kan dat wonderen verrichten in ieders leven . Ik heb het niet over verwaandheid en of over ijdelheid want dat staat los van liefde.

Stress relief en of stress verlichting werkt het beste als je in staat ben om contact te maken met je innerlijke bron. De vreugde van het in leven zijn, kan al veel aan stress relief doen. Dankbaar zijn voor de kleine en of grote dingen die je dan wel hebt.

Als we stress en spanningen ervaren dan merken we dat ons dat geen goed doet. Het voelt aan alsof alle levensenergie opeens uit je zelf wordt gezogen. Als we stress relief achterwege laten dan kunnen we op stress en spanningen reageren als een stier die een rode doek voor ogen ziet.

Het zijn vaak de randverschijnselen (irritaties) die de stress nog meer kunnen verergeren. De randverschijnselen ontstaan vaak omdat er in de Kern iets niet goed zit. Een van de mogelijkheden om aan stress relief te doen is naar de oorzaak van de Kern toegaan.

We kunnen pas heel dicht bij onze eigen bron komen als we rust om ons heen hebben en of als we onze even van “alles” terug kunnen trekken. Sommige gaan mediteren, anderen gaan sporten weer anderen doen iets anders. Een ieder man en of vrouw heeft zo zijn of haar manier om stress relief op zichzelf toe te passen.

Soms kunnen de omstandigheden rondom ons heen voor stress en spanningen zorgen en dan wordt stress relief een stuk moeilijker om toe te passen (gewoonweg omdat je sommige dingen niet altijd zelf in de hand hebt).

Enkele voorbeelden:

 • stel je vind geen werk, je lijd eronder en dat frustreert je. De omstandigheden van buitenaf werken niet mee: het zijn vaak maatschappelijke krachten waar je geen greep op hebt. Het enigste dan wat je kunt doen is het leren te accepteren. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, per slot van rekening wil je werken en wil je door je werk zelf de hoogte van je inkomen kunnen bepalen. Maar je heb er ook niks aan als je jezelf maar “gek” blijft maken, dan heb je naast het feit dat je geen werk hebt, ook “geen leven” meer. Waarom heeft piekeren geen zin?
 • stel een dierbaar persoon die je aan het hart gaat wordt opeens ongeneeslijk ziek. Hoe vreselijk is dat? Dat is heel erg. In dit voorbeeld kun je stress relief bij jezelf toepassen als je leert dat je wel mag meeleven maar niet meer mee mag lijden. Want anders zou de kracht uit jezelf kunnen verdwijnen en dat mag niet omdat je ander niet meer voor 100% voor de ander zou kunnen zorgen. Ook dit is niet altijd even gemakkelijk omdat emoties en gevoelens vaak met ons op de loop gaan als we zien dat een ander het heel zwaar heeft. Als je gezond bent dan heb je misschien wel tientallen kleine wensen, doch als je heel erg ziek bent dan heb je nog maar 1 wens en dat is: weer beter worden!
 • stel je kind en of je kinderen zitten in de puberteit, hoeveel stress kan dat geven? Heel veel, in dat geval mogen we ook wel een naar onszelf kijken. Je kunt niet altijd alleen maar met de vinger naar iemand anders toewijzen. Probeer het gebaar maar eens uit: als je met 1 vinger naar iemand anders wijst wijzen er 3 vingers naar jou toe. Als je jezelf hier een beetje op toelegt dan kan dat ook zorgen voor stress relief.
 • stel je zit in een huwelijk en of relatie en je lijd onder stress en spanningen. Dat is ook niet niks, want die stress en spanningen kom je dan iedere dag weer tegen. Probeer de randverschijnselen (de irritaties) voor een moment achterwege te laten en ga op zoek naar de Kern van het probleem. Als jij en je partner hierin transparant naar elkaar toe durven zijn dan kom je steeds dichter bij de Kern waar het ware probleem ligt. Dit zorgt dan weer voor stress relief. Wat als je te verschillend van elkaar bent?
 • stel je hebt het in financieel opzicht niet breed, of omdat je ziek bent, of omdat je geen werk hebt. Je krijgt dan wel een minima uitkering, maar laten we eerlijk zijn daar kun je net je vaste lasten mee betalen en je honger van stillen en niet echt veel meer! Men zegt wel eens dat geld niet belangrijk is en dat de gezondheid liefde het meest belangrijkste is. Dit laatste klopt ook wel, zonder onze gezondheid kunnen we niets en liefde hebben we allemaal nodig. Ieder mens heeft liefde nodig en of wil graag liefde aan een dierbaar iemand geven.

Doch geld om normaal van rond van kunnen te komen is wel zeker van belang! En de zin: dat geld niet gelukkig maakt dat is al helemaal onzin. Als je voldoende geld ter beschikking hebt dan haalt dat hoe dan ook stress en spanningen weg. En dat heb ik het nog niet eens over een goed leven en of luxe!

 • Als je voldoende geld hebt, dan maak je je geen zorgen om je eigen riscio van de zorg op te maken.
 • Als je voldoende geld hebt, dan kun je datgene wat je lekker vind in de supermarkt kopen om te eten.
 • Als je voldoende geld hebt, dan hoef je niet jarenlang in 2de hands kleding te lopen.
 • Als je voldoende geld hebt dan komt er geen stress en spanningen als je ijskast of wasmachine opeens stuk gaat.
 • Als je voldoende geld hebt dat kun je jezelf zo af en toe op een leuk uitje trakteren (even voor een moment alle zorgen achter je laten)
 • Als je voldoende geld hebt, dan kun je op je oude dag zelf ook nog eens voor extra hulp zorgen. Iemand betalen om bijvoorbeeld de boodschappen voor je te doen of om je naar een huisarts toe te rijden. Of voor een gezellig praatje o whatever!

Er zijn nog genoeg mensen die geen schulden maken en of hebben gemaakt, die dan toch van een miezerig inkomen moeten leven. Helaas staan al diegene die het op dit vlak voor de wind gaat, hier niet en of nauwelijks bij stil en dat vind ik heel triest.

Allemaal op deze wereld zouden we het recht moeten hebben op een baan (zodat we zelf kunnen bepalen hoeveel we werken en hoeveel inkomsten we zullen hebben), maar ook daar staan anderen nauwelijks bij stil.

Stress relief op dit vlak is het aller moeilijkste net zo moeilijk als op het vlak van gezondheid als dat mocht ontbreken. Maar ook daar weer… diegene die voldoende geld hebben hoe dan ook meer mogelijkheden om hun gezondheid te bevorderen.

Mensen die net voldoende geld hebben om de vaste lasten te kunnen betalen en eten te kunnen kopen kunnen niet aan stress relief doen in die zin dat ze eens lekker kunnen gaan uit eten en o whatever. Ze krijgen dan weliswaar ook vakantiegeld maar dat gaat vaak aan de eerste behoeftes op en of extra onkosten en of in een reservepotje.

Je kunt zoveel enthousiasme, inzet hebben als je wilt als je geen kans op een baan krijgt dan houd het op en dan wordt stress relief een heel stuk moeilijker. En dan te bedenken dat heel veel ziektes kunnen ontstaan door stress en spanningen!

Het is niet God die deze ellende op de wereld gebracht heeft, het is de mens zelf! De mens heeft heel veel goede dingen gecreëerd, maar heeft ook heel veel kapot gemaakt. Maar goed ook daar is helaas niks meer aan te doen!

Het basisinkomen waar ze het nu over hebben is dus zo gek nog niet. Misschien ontstaan er wel bij heel veel mensen minder ziektes, die ziektes die voortkomen vanuit stress en spanningen (besparing op de kosten van de Zorg) als mensen met een minima inkomen ook iets meer aan stress relief kunnen doen.

Mensen die in de schulphulpverlening zitten door eigen toedoen, hebben het vaker nog beter dan al die mensen die al meer dan 10 jaar van een minimum inkomen moeten leven, doordat ze door omstandigheden geen kansen meer op de arbeidsmarkt krijgen (en die geen schulden hebben gemaakt). Waarom? Omdat al die mensen die schulden hebben gemaakt, maar 3 jaar in de schuldhulpverlening hoeven te zitten.

In April haalde de petitie van basisinkomen 2018 de grens van 40.000 handtekeningen, zodat het in de kamer zou worden besproken (bron: AD 25-10-2016)

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *