Een Teleurstelling Verwerken Hoe Doe Je Dat?
Hoe verwerk je een teleurstelling?
Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze niet eens meer hopen op een bepaalde uitkomst juist omdat ze niet teleurgesteld willen raken.
Dat is jammer want het is heerlijk om ergens naar te verlangen en op te hopen. Het is dus belangrijk dat we goed leren omgaan met teleurstellingen.
Anders worden we het slachtoffer van ons eigen beschermingsmechanisme (als ik toch altijd faal verheug ik mij gewoon nergens meer op want dan kan ik ook niet teleurgesteld raken).
Hoe kun je omgaan met een teleurstelling?
Dat is een goede vraag. We moeten ons in eerste instantie focussen op onze psychologie en niet op de gebeurtenis zelf.
Wanneer we bijvoorbeeld een hypotheek willen afsluiten en we dat niet rond krijgen dan worden we verdrietig maar waarom?
Hoe je het ook wend of keert, als puntje bij paaltje komt zijn wij diegene (die in gedachten) een etiket vast plakken aan een ervaring.
Het is in dit geval ofwel prettig (succes) of niet prettig (teleurstelling).
Zodra we het etiket teleurstelling eraan vast plakken worden we verdrietig. Als we het etiket succes eraan vast plannen zijn we verheugd van blijdschap.
In theorie moeten we dus gewoon een ander etiket vastplakken aan de gebeurtenis maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Dit vergt dan ook veel oefening.
(Psssss… even tussendoor, ik begrijp dat een teleurstelling erg pijnlijk kan zijn en ik wil je leed zeker niet bagatelliseren. Ik probeer je te helpen).
In plaats van te denken ik ben succesvol of ik heb gefaald moeten we de gebeurtenis objectief bekijken, we moeten enkel resultaat zien en niet meer of minder.
Vervolgens moeten we denken; Oke, dit is het resultaat maar ik wil graag een ander resultaat. Hoe kan ik dat bereiken?
We moeten op zoek gaan naar antwoorden en onze strategie blijven aanpassen totdat we het gewenste resultaat bereiken.
Dit is zo belangrijk want als we onszelf toestaan om teveel emotie aan een gebeurtenis te plakken worden we verdrietig en misschien wel depressief.
Vervolgens raken we gedemotiveerd en is de kans dat we opgeven erg groot. En dan? Dan hebben we sowieso geen kans van slagen meer!
We moeten dus niet verstrengeld raken in emoties.
De meest succesvolle mensen voorkomen dat ook, zij bekijken gebeurtenissen enkel als resultaat en ze geven niet op totdat ze het gewenste resultaat hebben.
Van elke mislukte poging proberen ze te leren zodat hun volgende poging beter is.
I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work. – Thomas A. Edison
Baby’s kennen het woord teleurstelling niet
Beeld jezelf eens een baby in.
Wanneer de baby pasgeboren is kan hij nog niet lopen en is hij grotendeels afhankelijk van zijn ouders. Wanneer die iets ouder is leert hij te kruipen en vervolgens wilt hij leren lopen.
Hij probeert op te staan maar valt helaas terug op zijn bips. Vervolgens probeert hij nog een keer op te staan maar hij valt opnieuw.
Dan probeert hij het nog een keer maar opnieuw lukt het niet. Denkt die baby dan bij zichzelf; “Jeetje, wat een teleurstelling, ik ben vast niet bestemd om te lopen.”
Nee zeker niet, die baby blijft proberen totdat hij leert lopen. Die baby raakt niet teleurgesteld. Wat die baby doet is leren van elke poging en zijn strategie aanpassen totdat het hem lukt.
Voor die baby bestaat er geen enkele andere uitkomst dan dat hij leert lopen en met die mentaliteit lukt het ook. Het bewijs? 99% van de wereldbevolking loopt.
Echter gaat die mentaliteit naarmate we ouder worden bij veel mensen verloren.
Geschreven door: JC
Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.