Trekken Tegenpolen Elkaar Echt Aan Of Is Het Pure Lariekoek?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Gisteren vroeg iemand aan mij hoe het nu zit met tegenpolen.

Ze vroeg letterlijk; “Je weet toch dat mensen altijd zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken. Is dat ook echt zo of is dat pure lariekoek?”

Ik kon die vraag helaas niet met een simpele ja of nee beantwoorden. Het is een gecompliceerde kwestie.

Ik kan niet ontkennen dat er verhalen te vinden zijn over tegenpolen die elkaar aantrekken maar als ik kijk naar de ervaringen van mijzelf en andere cliënten komt dat weinig voor en als het al gebeurt houden ze het over het algemeen niet lang uit.

Dat is ook niet gek want het is erg moeilijk om op de lange termijn gelukkig te blijven als je compleet anders bent. In het artikel 8 Verschillen Tussen Stelletjes Met Een Slechte En Goede relatie heb ik het daar ook al kort over gehad.

Stel jezelf maar eens voor dat jij en je partner twee tegenpolen zijn met een compleet andere achtergrond, een ander karakter, een andere sociale en economische status en ook nog eens hele andere dingen belangrijk vinden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Jij vind het erg belangrijk om elke dag gezond te eten en je partner eet het liefste elke dag friet
  • Jij wilt heel graag kinderen maar je tegenpool heeft daar absoluut geen behoefte aan
  • Jij houd ervan om regelmatig op vakantie te gaan en je partner is nog nooit buiten de Benelux geweest
  • Jij bent heel romantisch maar je partner is zo kil als mogelijk
  • Jij houd ervan om regelmatig te gaan stappen maar je partner zit het liefste thuis op de bank
  • Jij vind het belangrijk om te sparen maar je partner heeft een gat in zijn of haar hand

Natuurlijk kun je compromissen maken maar als je op teveel punten verschilt van mening wordt ook dat een hele lastige kwestie.

Wat zegt de wetenschap hierover?

Er zijn duizenden mensen die zichzelf regelmatig de vraag stellen of tegenpolen elkaar werkelijk aantrekken. Zo ook een aantal onderzoekers van The university Of California in Berkeley.

Om erachter te komen of dit inderdaad zo is hebben ze een experiment gedaan waarbij ze 3000 gesprekken – op een datingsite – analyseerden om te ontdekken wie – wie contacteert en hoe ze op elkaar reageren.

Ze hebben niet alles kunnen ”meten” maar als het ging om een verschil in sociale status concludeerden ze dat mensen de voorkeur hebben voor mensen met ongeveer dezelfde sociale status.

Mensen die een lage sociale status hadden contacteerden anderen met een lage sociale status en mensen met een hoge sociale status contacteerden anderen met een hoge sociale status.

Een andere studie in de VS concludeerde ongeveer hetzelfde maar vermelde wel erbij dat 87.5% van de mensen in theorie (als je hun een vragenlijst laat invullen) de voorkeur geeft aan een tegenpool.

Dit zou schijnbaar voortkomen uit het feit dat mensen een geromantiseerd beeld hebben van een situatie waarin twee tegenpolen de ultieme liefde vinden.

Uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel.

Betekent dit dat je niet verschillend kunt zijn?

Jawel hoor.

Er zijn genoeg stelletjes waarbij beiden individuen op bepaalde vlakken verschillend zijn en elkaar juist goed aanvullen. Ze zijn samen sterker dan alleen.

In de meeste gevallen gaat het dan echter wel om een verschil qua eigenschappen en/of gedrag.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin persoon a een introvert is en persoon b een extravert. Of een situatie waarin de een heel druk is en de ander rustig.

Een combinatie tussen zo’n personen kan resulteren in een mooie balans en of zelfs aanvullend zijn.

Zodra het echter twee personen betreft die over zeer belangrijke keuzes in het leven totaal het tegenovergestelde denken wordt het erg lastig.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *