Vergeven, hoe vergeef je iemand die je pijn heeft gedaan?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Het proces van vergeven is iets wat alleen in jouw innerlijke plaats vindt.

Je kunt het proces van vergeven in jezelf op gang brengen, zonder dat de persoon die jij wilt vergeven hier iets van af weet. Iemand vergeven is dus een innerlijk proces, waarbij je de ander echt niet nodig hebt.

Vergeven

Als we iemand willen vergeven die ons pijn heeft gedaan, dan leren we om de voorgevallen gebeurtenissen in het verleden los te laten.

Als we niet in staat zijn om een ander te vergeven, dan blijven de pijnlijke gevoelens diep in onszelf sluimeren. We dragen het met ons mee, bewust en of onbewust. In dat geval kan een ervaring van het verleden ons belemmeren in het maken van keuzes.

In dit geval werkt de pijnlijke ervaring dan tegen je.

Een voorbeeld: stel dat je jouw ervaringen van je allerlaatste relatie, om welke reden dan ook heb je geassocieerd aan pijn. Dan kan het deze ervaring van het verleden in de toekomst tegen je gaan werken. In die zin dat je dan argwanender tegen een nieuwe relatie aan gaat kijken en het je heel veel moeite kan gaan kosten om een nieuwe relatie nog in vertrouwen te durven nemen.

In dat geval doe je er goed aan om je gevoelens aan de ander mededeelt. Emoties en gevoelens zijn net als je vingerafdrukken. Ze zijn uniek voor jou als persoon. Als een ander jou dus wilt leren kennen, moet hij of zij dus ook je gevoelens kennen. En pas als de ander jou leert kennen, door middel van een dialoog zal hij ook je gevoelens en emoties beter kunnen begrijpen.

Iemand vergeven is vaak nodig als je jezelf wilt bevrijden van een ballast die pijnlijke herinneringen met zich meedraagt. Vaak zijn het de gebeurtenissen en de personen die een grote rol in ons leven hebben gespeeld en of nog spelen. Ze kunnen een bron van grote persoonlijke verrijking voor ons betekenen als we onszelf omgeven met personen die het beste uit ons kunnen halen.

Als je iemand maar moeilijk kunt vergeven, dan kan dit soms zorgen voor een nog dieper leed en of instorting en dat wil je toch niet?

Hoe fijn zou het aanvoelen, als we eens en voor altijd het besluit konden nemen van onszelf te houden en in onszelf te geloven. Zo’n constant zelfvertrouwen zou ons bevrijden van alle parasieten die ons vaak voor 90% van onze levenskracht beroven. Maar niet iedereen heeft zo’n constant en hoog zelfvertrouwen. Ik denk dat iedereen het hier wel mee eens is.

Iemand kunnen vergeven is vaak een goed begin om het beste in jezelf naar boven te halen. Althans die vorm van vergeving,  waardoor je weer volop kunt genieten van je innerlijke rust en al wat daarbij hoort.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *