Vertrouwen is goed, controle is beter in welke situaties dan?
Vertrouwen is goed en ontzettend belangrijk, doch als je te goed van vertrouwen bent, dan is een extra controle altijd beter.
Normaal gesproken ga je een relatie met iemand aan en heb je vertrouwen in deze persoon totdat het tegendeel bewezen is. Doch als je deze methode al verschillende keren hebt toegepast in je leven en hier keer op keer teleurstellend en of beschadigt bent uitgekomen. Dan is het vrij normaal dat je van deze situaties leert. Je leert goed en kwaad beter van elkaar te onderscheiden en je kijkt de kat uit de boom.
Een alom bekende uitspraak: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Als je te goed bent van vertrouwen dan kan daar, wel eens hier en daar misbruik van gemaakt worden. Misbruikers hebben hier namelijk een neus voor.
Denk hierbij even aan scammers (die momenteel zeer actief zijn op facebook, instagram en op datingsites). Denk hierbij even aan foute mannen en of vrouwen, players, genotsjagers en of loverboys etc. Dat lijken in eerste instantie ook allemaal normale mensen (je ziet het aan de buitenkant niet) maar ze hebben vooraf al, geen zuivere intenties. Ze laten zich altijd van hun beste kant zien, ze praten je naar de mond, ze vertellen je alles wat je maar wilt horen om zo hun doel te kunnen bereiken.
Vertrouwen is goed, controle is beter
En dan is een extra controle altijd beter. Dat heeft totaal niets met argwaan te maken, maar meer met zelfbescherming. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we allemaal beseffen dat niet iedereen zomaar te vertrouwen is.
Liefde
Liefde komt niet vanzelf, het is het ontstaan van een natuurlijk proces dat moet groeien. (liefde is dus iets anders als een verliefdheid). De Liefde heeft veel facetten en stelt ons in staat tot veel dingen die we zonder haar nooit zouden kunnen verwezenlijken.
Vertrouwen is een goede basis en komt tot stand door emoties en gevoelens met elkaar te delen. Je zou het ook zo kunnen verwoorden: hoe dieper de liefdesrelatie tussen 2 personen gaat, hoe verder ze gaan in het “delen” van elkaars leven.
De communicatie speelt natuurlijk een hele grote rol, bij een date etc. want in eerste instantie is vertrouwen gebaseerd op woorden. Uiteraard moet er een juiste balans zijn tussen woord en daad. Ik pas meestal altijd het HVW toe, het is mijn kompas in het leven. Wat is het HVW? De H staat voor iets horen, de V staat voor voelen, de W staat voor waarnemen.
Een voorbeeld, iemand zegt tegen je: ik hou van je. Dat hoor je, maar je wilt het ook voelen en waarnemen. Op die manier cheque je de balans tussen woord en daad. Anders gezegd: vertrouwen is goed maar controle is beter.
Vertrouwen is nu eenmaal ontzettend belangrijk. Het onderlinge vertrouwen zijn de bouwstenen van een goede en of stabiele relatie. Als je een relatie met iemand wilt opbouwen en of herstellen, dan is het vertrouwen het aller belangrijkste. Want zonder vertrouwen werkt niets! Als er geen onderling vertrouwen is in een relatie dan zou je het bijvoorbeeld een surrogaat relatie kunnen noemen.
Het vertrouwen wordt meestal beschadigt door: ontrouw, oneerlijkheid, fake gedrag, of als men weigert om openheid te geven. Doch het vertrouwen kan soms ook “beschadigt” worden door een mis opvatting en of misverstand, vandaar dat openlijke communicatie zo belangrijk is.
Als je door middel van vertrouwen en chemie voor de liefde gaat, dan moet je eigenlijk op zoek gaan naar de eenheid en niet naar het geluk. Het vertrouwen is iets wat moet groeien en het bouwt zich op door de openheid en de transparantie die je aan elkaar geeft.
En de eerste echte waardevolle communicatie bestaat uit het delen van emoties en gevoelens, tenminste als je die transparantie kunt en of wilt geven.
Wij als mens zijn geen enkelvoudig wezen, wij zijn gevormd door een drie eenheid: Ziel, Geest en Lichaam en op elk van deze 3 niveaus hebben wij onze behoeftes en of verlangens. Als deze verlangens en of behoeftes op een van deze3 niveaus ontbreekt dan kan ons hele gestel in onbalans raken met alle gevolgen van dien.
Vertrouwen is openheid geven
Als iemand de deur van zijn hart gesloten houd vanuit egoïsme en of omdat hij of zij macht willen uitoefenen dan voelt dat niet goed. Je merkt dan dat hij of zij totaal geen openheid riskeren. Hij of zij staat dan niet toe, om de gevoeligste plekken van zijn ziel met iemand te delen en of bloot te leggen. En dan kun je je bij jezelf afvragen waarom hij of zij dat doet? Wat zijn de achterliggende intenties hiervan?
Als dit aanhoudend is, dat de andere persoon zijn of haar hart gesloten houd en of gebarricadeerd heeft dan kan het vertrouwen bij de persoon die wel openheid geeft wegebben, met alle gevolgen van dien.
Mensen en of partners veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze opeens naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen. Het vertrouwen is dan opeens weg.
Geschreven door: Alicia
Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.