Vertrouwen terugwinnen

Posted by: liefde expert - Posted on:

Vertrouwen terugwinnen: als het vertrouwen in de relatie geschaad is dan is er ergens iets behoorlijk mis gegaan.

Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen.

Vertrouwen terugwinnen: het lastige hieraan is dat het onder normale omstandigheden al een tijdje duurt voordat iemand je echt vertrouwd, laat staan wanneer je het vertrouwen geschaad hebt.

In deze situatie is het vertrouwen terugwinnen dan ook een enorme uitdaging maar er is zeker nog hoop als je het goed aanpakt. Het enige wat je hoeft te doen is te laten zien dat je veranderd bent en wel echt te vertrouwen bent maar hoe pak je dat aan?

Vertrouwen terugwinnen: als het vertrouwen in een relatie ver te zoeken is moet je allesbehalve een passieve houding aannemen. Over het algemeen werkt het niet wanneer je denkt; ”ok, ik heb een fout gemaakt maar ik laat gewoon zien dat ik die fout niet meer maak en dan komt het wel goed”. Je zult een proactieve houding moeten aannemen.

Communicatie

Het vertrouwen terugwinnen begint met communiceren. Het begint met een gesprek waarin je aangeeft dat je een fout hebt gemaakt en dat je dat nooit meer zult doen. Het helpt als je kunt aangeven waarom hij of zij je nu zou moeten geloven.

Wanneer je dit gezegd hebt gaat hij of zij je natuurlijk niet opeens geloven. Je partner zal nog steeds vrezen dat je opnieuw dezelfde fout maakt. Het is dan ook jouw taak om die angst weg te nemen en jouw partner op een goede manier gerust te stellen.

Eerlijkheid

Het spreekt misschien voor zich maar het is belangrijk om het toch even te benoemen. Het is uiterst belangrijk dat je vanaf nu op alle gebieden volledig eerlijk bent.

Hoe eerlijker je bent over allerlei zaken hoe kwetsbaarder jij jezelf opstelt en hoe eerder je partner geneigd is om je te geloven. Mensen zijn namelijk niet dom dus ze hebben al snel door wanneer je iets verbergt.

Er mag dus geen enkele vorm van twijfel zijn over welke kwestie dan ook want twijfel over het ene voedt de twijfel over het ander. Dus stel dat je bent vreemdgegaan maar ook liegt over andere dingen.

Als je partner merkt dat je liegt over andere dingen, tja. Waarom zou diegene je dan wel geloven als je zegt dat je nooit meer vreemd zult gaan.

Beloften nakomen

Wanneer je belooft dat je bijvoorbeeld om een bepaald tijdstip thuiskomt is het uiterst belangrijk om jezelf daaraan te houden.

Jij weet namelijk dat je echt niet meer vreemdgaat maar je partner niet. Zodra jij ook maar even te laat bent zal je partner zich direct zorgen maken. Op die manier kun je dus geen vertrouwen terugwinnen.

Mocht je onverhoopt niet op tijd kunnen zijn dan is het uiteraard zeer belangrijk dat je hem of haar even belt en de situatie uitlegt.

Niet appen en smsen

Het vertrouwen terugwinnen is lastig als je partner ziet dat je iets aan het doen bent en dat in principe niet kan controleren.

Zorg er dan ook voor dat je in zijn of haar bijzijn niet ligt te appen of smsen. Als je wilt spreken met vrienden dan bel je die gewoon op zodat jouw partner kan horen wat je zegt.

Het lijkt misschien overdreven maar dat is het niet want je partner twijfelt aan alles wanneer je eenmaal een keer een fout hebt gemaakt.

Wijs aandacht af

Je kunt zijn of haar vertrouwen terugwinnen wanneer je laat zien dat je alleen maar belangstelling hebt voor jouw partner.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je partner merkt dat jij elke vorm van aandacht afwijst en duidelijk maakt dat je al ”bezet” bent. Hoe vaker jouw partner zal zien dat jij niet op de aandacht van anderen ingaat hoe beter.

Het werkt nog effectiever als je partner denkt dat jij hem of haar niet ziet en alsnog de aandacht afwijst. Dat is namelijk het ultieme bewijs voor hem of haar dat je ook trouw bent wanneer je alleen bent.

Zo zul je zijn of haar vertrouwen terugwinnen en de relatie redden.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

9 replies on “Vertrouwen terugwinnen”

 • Hallo, ik heb nl mij partner ‘bedrogen’ ik heb heel wat gelogen tegen hem en het is uitgekomen. Volgende week spreken we af om eens goed te babbelen. ik wil volledig zijn vertrouwen in mij terugwinnen. Volstaat dit als ik dan zeg: ik weet dat ik een grote fout heb gemaakt, en meer dan 1, maar ik ga dat echt nooit meer doen, je moet mij geloven want ik zie je echt doodgraag en ik wil er alles aandoen om je vertrouwen terug te winnen. Vanaf nu neem ik het echt serieus met je en ga ik op alle gebieden eerlijk zijn. Ook tegen mijn ouders ga ik volledig eerlijk zijn: als ik wegga belt mijn mama naar die vriendin waar ik mee wegga om te weten of het zeker waar is, ze voert mij ook overal naartoe zolang ik nog geen auto heb, zodat ze kan zien of ik echt wel niet lieg. Ook jij mag mijn gsm dersnoots hebben, zo kan ik niet alleen geen berichten meer sturen, maar zie je ook op mijn facebook of ik thuis op mijn laptop wel niet met amdere jongens praat. En als ik uitga, hou ik aan mijn afgesproken uur met mijn mama en blijf ik heel de avond bij minstens 1 vriendin zodat ze me zeker in de gaten kan houden dat ik niet met andere jongens flirt. en als er dan toch plots een jongen tegen mij spreekt, zal ik hem dan ook meteen duidelijk maken dat ik al bezet ben.
  Ik zal echt veranderen, geef me aub die kans om je vertrouwen terug te winnen. Ik zie je echt graag.

  • Beste Tine,

   Bedankt voor je reactie.

   Ja dat is zeker weten een goed begin.

   Houd er wel rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat hij je weer vertrouwt.

   Ook is het verstandig om bij jezelf na te gaan waarom je zoveel hebt gelogen en waarom je hem hebt bedrogen.

   Meestal gebeurt dat niet als je ECHT enorm veel van iemand houdt.

   Dus misschien houd je wel minder van hem dan je denkt en dan is elkaar loslaten waarschijnlijk het beste.

   Erg pijnlijk natuurlijk maar in de meeste gevallen wel het beste (op de lange termijn).

   Groetjes,
   Jim

  • uhm ik vind het een heel goede idee maar van dat uitgaan vind ik eerlijk ge zegt een slecht idee want stel je voor dat jij en u vriendin dan opeens zat zijn op dat uitgaan dan weten jullie ook wel niet wat er allemaal gebeurd maar voor de rest een heel goede idee
   en tis zeker geen haat ofs maar gewoon een tip ofso

 • Ik heb mijn vriendin twee keer ‘virtueel’ bedrogen door telefonisch contact te hebben met een andere vrouw.
  Dit is ook in mijn vorige relatie gebeurd ondanks dat ik zielsveel van m’n vriendin (en ex-vrouw) houd.
  De tips die u gegeven heeft om het vertrouwen terug te winnen ga ik zeker gebruiken, dank daar voor, en hoop oprecht dat t mij gaat lukken om haar trouw te zijn.
  Ik wil haar echter heel graag garanderen dat ik het echt NOOIT meer zal doen maar én durf dat niet én mijn vriendin wilt dat niet. Hoe kan ik dat t beste doen?

 • Hallo R,

  Hoe komt het dan dat je de drang hebt om ”virtueel” vreemd te gaan?

  Is het de spanning die het je oplevert of ben je telkens op zoek naar het gevoel van verliefdheid?

  Ik begrijp dat je haar wilt garanderen dat je niet meer vreemdgaat maar woorden hebben in deze situatie niet veel betekenis.

  Ze zal voornamelijk letten op je doen en laten dus leg daar je focus op.

  Laat haar zien dat je te vertrouwen bent.

  Groetjes,
  Jim

 • Wel handige tips en goed om te lezen dat ik de situatie goed heb aangepakt eigenlijk =D
  Niet dat ik in een relatie zit, maar er is potentie. We zijn nu aan het daten, toen er iets gebeurde nog niet echt, want hij was met een ander meisje aan het daten, maar hij was wel best boos toen ik met een vriend van hem gerotzooid had. Beetje bizarre situatie eigenlijk, maar gelukkig heb ik alles gedaan wat ik kon doen en gaat het de goede kant op

 • ik en mij vriend hadden 9 maanden relatie, en is daarna gedetineerd geworden. hij moest 2 jaar vastzitten.
  in die 2 jaar tijd kon hij natuurlijk niks anders zijn dan mij trouw. en ik had hem ook beloofd om trouw te zijn. nu is het zo dat toen hij vast zat k met jongens heb gepraat waarvan ik wel wist dat hij dat niet goedkeurde. maar ik bekeek het niet met de slechte kant toen ik hen sprak. ik had toen mij facebook weer geactiveerd waar door ik gewoon actief was op sociaal media. nu na zijn detentie is hij hier achter gekomen. en is zijn vertrouwen in mij beschadigd.
  nu wil ik dit natuurlijk weer recht hebben en doe ik me best om het op te bouwen. maar het is nu zo bij elke kleine ruzie die we dan hebben haalt hij elke x dit boven water dat ik hem heb bedrogen en heb gelogen.
  hij beledig mij dat ik me dan goedkoop heb gedragen en dat ik van straat was af te rapen.
  wat kan ik in dit geval het beste doen ? want ik reageer er best wel aggresief op wanneer hij hierover begint terwijl dat niet eens het onderwerp was van een kleine conflict.

  mvg etje

 • hallo ik heb mijn vader erg teleurgesteld gemaakt door te gaan dealen in drugs ik heb niet alleen mijn eigen beschadigd ik heb ook mijn familie beschadigd en ik weet echt niet hoe ik dit moet aan pakken . mijn familie is heel erg teleurgesteld in mij en ik zit daar heel erg mee , dit is nou al de zoveelste keer dat ik fouten dingen doe ik weet echt niet hoe ik dit moet aanpakken

 • Hallo,

  Ik heb het vertrouwen beschaamd van een erg introverte vrouw. Ik heb een tijdlang gechat met haar en dat waren erg leuke en spontane chats, ook veel serieus met diepgang; ze vertrouwde mij wel gezien de persoonlijke dingen die ze mij vertelde. Op een gegeven moment was ze bijna jarig en heb ik haar adres gevraagd, en gekregen nadat ze me had gevraagd of ik te vertrouwen was en dat het alleen voor dat kado was, maar heb daarna de fout gemaakt een keer langs haar huis te rijden om te kijken hoe ze woont; van mijn kant was dit een spontane aktie in een luchtige bui maar zij zag dat denk ik als stalking en dat ik dus te ‘dichtbij’ ben gekomen wat ze allerminst kon waarderen zoals ze zelf zei. Ook had ik al eerder stom genoeg mijn gevoelens voor haar getoond maar direct aangegeven dat het niets zou worden en ik er wel zelf zal uitkomen; ze zag het verband en denkt dus dat ik heb gelogen dat er geen achterliggende gedachte meer bij mij aanwezig was. Maar het gevolg is dat ze contact verbrak en ik haar met rust moest laten, wat ik weer niet direct deed omdat ik in eerste instantie niet wilde geloven dat ze zomaar een leuk contact om zoiets kleins verbrak en ik dus verontwaardigd ging reageren naar haar. Ze kon het natuurlijk niet waarderen dat ik haar nog steeds niet met rust liet en begon te dreigen, waarna het echt tot me doordrong en ik haar met rust liet. Zij is dus erg introvert, leeft ‘incognito’, heeft heel weinig vrienden, heeft geen behoefte aan contact, wil alleen doen wat ze leuk vindt en verder zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Ik wil het zeer graag uitpraten met haar maar als ik haar benader laat ik haar niet met rust en ik verwacht weer door haar karakter dat zij niet het initiatief zou nemen, simpelweg omdat ik in haar wereld niets meer toevoeg aan haar leven en waarom zou ze het dan moeten uitpraten??! Ze is een collega van mij, dat maakt de situatie alleen maar ongemakkelijker omdat ik soms nog contact met haar MOET hebben en dat gaat wel goed, maar alleen dus over werk. Ik durf verder niets te zeggen tegen haar, bang hoe ze zal reageren. Het is nu al 2 maanden aan de gang en ik wil de snijdende spanning tussen ons graag weghalen maar ik zou totaal niet weten hoe ik dit moet aanpakken. Moet ik haar meer tijd geven en afwachten of haar toch heel voorzichtig durven aanspreken hierover en kijken of ze openstaat voor een dialoog? Ik ben een gevoelsmens en deze situatie raakt mij diep, pieker er veel over, zij zit in mijn hoofd te malen, temeer ook omdat het 100% mijn schuld is, maar het knaagt heel erg aan mij zolang ik niet normaal met haar kan praten. Heeft u tips?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *