Waaraan moet de ideale partner aan voldoen?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Wat staat er op jouw verlanglijstje waaraan je ideale partner moet voldoen?

Oh, hij moet zeker goed kunnen luisteren, heeft zelf geen problemen, heeft een goed betaalde baan en zijn zaakjes financieel op orde. Ja, na een drukke dag wil je ook gewoon je verhaal kwijt en jij bent zijn toekomst. Hij bewondert je. De seks is natuurlijk fantastisch en voor intimiteit schrikt hij niet. Hij heeft smaak en verzorgt zich uiteraard goed. We kunnen zo eindeloos doorgaan of niet? Hoe groot is jouw verlanglijstje van je ideale partner?

Waarom een enorme verlanglijst over de ideale partner mannen afschrikt

Uit het 2e Europese Parship single en niet-single onderzoek dat Parship liet uitvoeren in 13 Europese landen, komt naar voren dat Europese singles gemiddeld langer dan drie jaar vrijgezel zijn. Dit is volgens hen te wijten aan hoge eisen, nare ervaringen in eerdere relaties en behoefte aan zelfstandigheid. Mannen worden zenuwachtig van enorme verlanglijstjes waarvan ze weten dat ze er nooit aan kunnen voldoen. Daarom haken mannen dan ook af. Waarom moeite doen als je toch weet dat je de jacht niet gaat winnen? Zoals we weten willen mannen graag dat ze nodig zijn en erkenning krijgen. “We zijn stukken minder zelfverzekerd dan je denkt en hebben net zo hard – zo niet meer – geruststelling in ons leven nodig als vrouwen”. Mannen willen ook graag weten dat als ze iets doen, dat ze het goed doen. Als ze een glimlach, een zachte kus of een “dank je wel” krijgen, doen ze graag klusjes of wat dan ook voor je. Wie met een enorm eisenpakket een relatie begint, zal moeite hebben met het vinden van een geschikte partner en wordt teleurgesteld. Sommige hebben de neiging om na een paar teleurstellende ervaringen in relaties een enorme verlanglijst op te stellen en geen compromissen meer te sluiten. Hierdoor ontstaan irreële wensen en proberen we vaak de ander te veranderen. En dan vragen we ons af waarom we teleurgesteld worden. Voldoen we zelf eigenlijk wel aan het beeld van de ideale partner?

Zoek je een man of een invulling van je plaatje?

Misschien is wat je zoekt geen man maar een invulling van het plaatje van de ideale man in je hoofd. Hierdoor geven we iemand ook niet snel de kans om zich voor te kunnen stellen, want we oordelen nog sneller dan Superman kan vliegen. “Nee, verkeerde schoenen”, “stomme trui” of “stom kapsel” kan ons hoofd binnen vliegen. Laat je eens verrassen wat je opmerkt als je je vooroordelen opzij zet en iemand een kans geeft. Het zal je verbazen hoeveel leuke mannen je in eerste instantie zou afkeuren op grond van details die er echt niet toe doen. Misschien vind hij die nagellak die je op hebt ook niet bepaald charmant, maar wil hij je wel leren kennen naar aanleiding van hoe je overkomt. Kijk verder dan het oog en je wordt wellicht verrast, als je ervoor openstaat. Een relatie heb je met een man en  niet met koopwaar die is beoordeeld door de Consumentenbond.

Verkeerde redenen om een relatie te willen

Er zijn verschillende verkeerde redenen om een relatie te willen. Terwijl we ouder worden kan de kinderwens opeens belangrijker worden dan een relatie. De relatie wordt bijzaak en moederschap krijgt de hoogste prioriteit. Dat is geen probleem als je deze boodschap maar duidelijk communiceert naar je partner toe, zodat hij zelf een beslissing hierover kan nemen. Anders zijn er altijd nog andere opties mogelijk om aan moederschap te beginnen. Misschien denk je “als ik een relatie heb, voel ik me niet meer alleen”. Maar bedenk goed, dat je je ook in een relatie alleen kunt voelen. Vooral wanneer bijvoorbeeld je partner je niet begrijpt of wil begrijpen en jullie niet dezelfde waarden nastreven in het leven en niets delen. Als je alleen maar een partner zoekt op basis van de angst om alleen te zijn, zul je niet gelukkig worden. Vraag jezelf eens af waar die angst vandaan komt en wat dat over jou zegt? “Mijn partner gaat me redden van mijn problemen”. Als je dat denkt, kom je van een koude douche thuis. Hij gaat je niet redden.  Je gaat nog steeds in een relatie je eigen problemen oplossen en niet al je problemen verdwijnen als wolken voor de zon. Nee, je krijgt nieuwe problemen erbij, namelijk de zijne en de problemen die jullie met elkaar hebben en zullen krijgen. “Mijn partner gaat me meer vrijheid geven, nu hoef ik tenminste niet meer alles zelf te regelen”. Misschien heb je behoefte aan een flexibele klusjesman, iemand die je overal naartoe kan rijden of dingen voor je uitzoekt. Helaas, als je niet bereid bent om in te gaan op de dingen die deze man van jou wil, kun je beter er eentje inhuren. “Een partner geeft me de gewenste status”. Hij is een accessoire die je beter uit de verf laat komen en waarmee je kunt schitteren. Hij opent deuren en helpt je vooruit in je status quo. Maar bedenk goed, dat als je je partner als toegangskaartje ziet, je niet kan verwachten dat hij je als de liefde van zijn leven gaat zien.

Durf jij af te wijken van de statistieken?

Jena Pincott beschrijft in haar boek “Waarom vrouwen chocolade lekkerder vinden dan seks” een onderzoek dat uitgevoerd werd door psycholoog David Buss. Hij inventariseerde de partnervoorkeur van meer dan tienduizend mensen van 37 verschillende culturen wereldwijd. Vrouwen vinden, veel meer dan mannen, een groot inkomenspotentieel en goede financiële vooruitzichten belangrijk bij een partner. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat vrouwen meer waarde hechten aan ambitie en ijver in een man dan andersom. Het inkomenspotentieel van een man zou een vrouw status en bescherming kunnen geven. Het zou ook kunnen betekenen dat hij goede genen heeft die hij kan doorgeven aan hun kinderen. Vrouwen hebben ook liever een man die iets ouder is en die zich vermoedelijk al wat meer gesetteld heeft. Een leeftijdsverschil van drieënhalf jaar wordt in feite als ideaal beschouwd. Durf jij af te wijken van de statistieken?

Conclusie

Bedenk goed dat een enorme verlanglijst mannen afschrikt en vraag jezelf eens af of je een man of een invulling van je plaatje zoekt. Want er zijn verkeerde redenen om een relatie te beginnen. Durf jij jouw verlanglijst aan te passen en af te wijken van de statistieken?

Geschreven door: Petra

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “dating tips” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *