Wat is liefde?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Oh laten we het samen eens bekijken.

Wat is liefde? Liefde is een stemming, een gevoel dat we aan onszelf signaleren en in onszelf ervaren. Wat is liefde nog meer?

Wat is liefde?

Maar nu even terug naar de vraag: wat is liefde? Die vraag is eigenlijk heel simpel te beantwoorden en te begrijpen. Een liefde hoeft bij lange na niet perfect te zijn, als ze maar oprecht en puur is. Daarnaast bestaat een liefde niet uit 1 facet, maar uit meerdere facetten.

Liefde betekent dat je een prettige omgang met elkaar hebt, dat je beiden jezelf bij elkaar kunt zijn en elkaar respecteert en bemint zoals het hoort. In dat geval staat je geliefde partner: niet boven je, niet beneden je, maar naast je!

De allermooiste liefde is natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde, deze is namelijk niet gekoppeld aan voorwaarden. Daardoor is het de allermooiste liefde die er bestaat.

Naast de onvoorwaardelijke liefde heb je natuurlijk ook nog de voorwaardelijke liefde. Bij een voorwaardelijke liefde wordt je meestal geliefd op grond van je kwaliteiten. Doch als iemand alleen maar geliefd wordt door zijn of haar kwaliteiten, dan laat dat meestal ook twijfel achter.

Bovendien heeft een “verdiende” liefde soms een bittere nasmaak. In die zin, je wordt niet om jezelf bemind maar alleen omdat je de ander genoegen doet, met weet ik wat.

Wat is liefde nog meer? Wanneer ons gevraagd wordt om “onze naasten te beminnen zoals onszelf ”, dan houdt dit natuurlijk in: dat alles wat we voor onze naasten zouden willen doen, dat we dat ook in de eerste plaats ook voor onszelf doen. Zie het als een vorm van een koppeltransactie.

Als je een liefdesrelatie zit, dan moet je dus eigenlijk van 2 personen houden: van jezelf en van je partner. Het is onmogelijk om de een wel te lief te hebben en de ander niet. Want anders zou je jezelf verliezen en dat is het allerergste wat je kan overkomen. Stel je de volgende vraag: denk ik even vriendelijk en liefdevol over mezelf dan over diegene waar van ik het meeste hou? Dit zorgt namelijk voor een evenwichtige liefde, die wel zo belangrijk is.

Na de nodige teleurstellingen, gemis van genegenheid, pijn en of verdriet , kun je jezelf wel eens afvragen: wat is liefde? Als het waar is dat we geschapen zijn om intens te leven, waarom zien we ons dan soms verzeild raken in een ongelukkige situatie? Een situatie waarin we vaak niets anders kunnen doen, dan er maar het beste van maken?

Blijkbaar ontbreekt er op dat moment in je leven iets wat onmisbaar is om tot volledige ontplooiing in de liefde te kunnen komen. Dan moet er toch ergens, op de een of andere manier iets misgegaan zijn? Of vraag je bij jezelf eens af of je niet in een relatieverslaving zit en of zat?

Een echte liefde zorgt ervoor dat de Ziel, Geest en Lichaam samen opgaan. Als het lichamelijke ver vooruit loopt op de geest dan is dat meestal geen goed teken. Als het geestelijk ver vooruit loopt op het lichamelijke dan is dat ook meestal geen goed teken. Het is van uitermate belang dat ze samen op gaan en op blijven gaan.

Een voorbeeld: mensen veranderen vaak niet maar het is de manier, waarop ze naar elkaar gaan kijken die opeens kan veranderen. Als je jezelf in de geest afgesloten hebt voor de ander, dan kun je jezelf nog maar moeilijk openen op lichamelijk gebied en dan ontstaat er een onbalans. Het is dus van belang dat de Geest en het Lichaam samen opgaan en blijven opgaan en dat ontstaat vanzelf als je elkaar oprecht lief hebt.

Wat is liefde nog meer? Liefde is een stroom van gevoel, het is een positieve energie die bevordering geeft voor het scheppen van een goede en hechte band. Een oprechte liefde opent heel veel deuren, die normaal gesproken gesloten zouden blijven.

Wat is liefde nog meer? Een oprechte liefde houdt ook in dat je jezelf kwetsbaar naar de ander toe wilt en durft op te stellen. Liefde zorgt ervoor dat je jezelf “doorzichtig” voor de ander wilt maken. Als beiden partners dit op deze manier naar elkaar toe kunnen, dan komt dat de relatie uiteindelijk alleen maar ten goede. Op die manier ontstaat er een echte vertrouwensband. Vaak roept openheid, openheid op. En geslotenheid, geslotenheid op. Aan dit kompas zou je zelf bewijze van spreken kunnen vasthouden.

Wat is liefde nog meer? Een oprechte liefde houdt ook in, dat we openstaan voor zelfinzichten en zelfkennis. Want een oprechte liefde leert ons ook dat we een opbouwende kritiek kunnen verwelkomen. Het eerste proces speelt zich af in de geest en op een gegeven moment gaat zich dat vanzelf zichtbaar maken. Geef hem of haar de tijd om het te kunnen omzetten. Niet iedere man en of vrouw is even snel, allemaal functioneren we op onze eigen manier. En ook dat moeten we respecteren.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *